Київрада раптом передумала захищати заказник на Святошині, де збирається звести висотку поплічник Журила
04.10.2021   //  

Київрада відкликала свою апеляційну скаргу на рішення Окружного адмінсуду м. Києва, яким скасовано рішення Київради «Про оголошення природної території ландшафтним заказником місцевого значення «Зелена мрія». Про це свідчить ухвала Шостого апеляційного адміністративного суду від 13 вересня.

Київрада прийняла рішення про оголошення природної території ландшафтним заказником місцевого значення «Зелена мрія» на засіданні 11 березня цього року. Заказником оголошено територію площею 0,26 га по вул. Відпочинку, 25 у Святошинському районі. Зазначається, що там наявні залишки вікової дубрави, яка має велике рекреаційне значення.

Ця ділянка перебуває у приватній власності ТОВ «Вуд Гейтс», яке оскаржило рішення Київради в суді. І 25 червня ОАСК позов фірми задовольнив, визнавши протиправним і скасувавши рішення міської ради. Суд дійшов висновку, що Київрада, приймаючи вказане рішення, діяла не в межах чинного законодавства. Детальніше читайте тут.

Київрада оскаржила це рішення ОАСКу. Однак, 26 серпня, до відкриття провадження у справі, рада подала клопотання про відкликання своєї апеляційної скарги. 13 вересня апеляційний суд його задовольнив і повернув скаргу Київраді.

Нагадаємо, у січні цього року Держархбудінспекція України видала ТОВ «Вуд Гейтс» дозвіл на будівництво 21-поверхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями на вул. Відпочинку, 25.

Проти цієї забудови виступають жителі навколишніх будинків, які зазначають, що вказана ділянка є прилеглою територією до їхніх будинків. Крім того, за їхніми словами, на ділянці проходять підземні води, що є загрозою для проведення будівництва.

Щодо обставин знищення дубів на вказаній ділянці поліція розслідувала кримінальне провадження, яке, однак було закрите у грудні 2020 року. Зокрема, слідчі взяли до уваги звіт харківського університету ім. В.Н. Каразіна.

З березня цього року власниками ТОВ «Вуд Гейтс» є ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Новос» (70%) і АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Анхель» (30%).

Власником фонду «Новос» є Ігор Сірик, колишній депутат Полтавської обласної ради від «Батьківщини», власник компанії Novos Development, що зводить чотири житлові комплекси у Полтаві. Ігор Сірик з дружиною Вікторією Сірик та Ганною Фоміною з 2018 року є співвласниками Обслуговуючого ЖБК «Світ житла».

За даними Youcontrol, співвласником фонду «Анхель» є Юрій Перцев – це колишній заступник державної Об’єднаної гірничо-хімічної компанії Руслана Журила з комерційних питань. Разом вони є обвинуваченими по справі про нанесення збитків ОГХК на 300 млн грн, що слухається у Вищому антикорупційному суді. Дружина Перцева має частку у фірмі, пов’язаній з родиною Журила.