АМКУ працює без планів роботи, навантаження на орган поменшало, – звіт Рахункової палати за 2020 рік
04.10.2021   //  

Рахункова палата оприлюднила Звіт про результати роботи Комітету за 2020 рік.

Дивні новели в управлінні Комітетом

Наприклад, Комітет не затверджував плану роботи на 2020 рік, як такого. Тож, Рахункова палата не мала з чим порівнювати фактичні здобутки Комітету. Також Комітет не складав і середньострокового плану діяльності (на плановий 2020 рік та два наступні бюджетні роки).

Також, вперше за всю історію Комітету, тодішній Голова АМКУ Ю.Терентьєв скасував Розподіл обов’язків між Головою, заступниками та державними уповноваженими. У результаті майже рік (з 01.08.2019 до 02.07.2020) він мав можливість одноосібно управляти діяльністю АМКУ.

Навантаження у 2020 р.:

– нормотворче навантаження на Комітет зменшилося на 47%;

– повідомлень про державну допомогу до Комітету подано у 1,5 разу менше, ніж у 2019 році;

– Комітет розробив 9 проєктів НПА, однак до КМУ подав лише 1;

– накладено у 5,3 разу менше штрафів, ніж у 2019. Нарахування штрафів залишається неоднозначним та непрозорим;

– Комітет так і не завершив 15 досліджень ринків, перенесених з 2019 року. Їх актуальність під питанням.

Чого в Комітеті постійно більшало – так це кількості поданих скарг щодо публічних закупівель – у 2020 на 42% більша за 2019 рік. Цікаво, що Комітет покинув відстежувати обсяги внесеної до бюджету плати за подання скарг, та зазначив у звіті суму, майже вдвічі меншу, ніж фактично отримана Держказначейством.

Контроль державної допомоги.

Комітет продовжує контролювати лише ту державну допомогу, про яку йому добровільно повідомляють надавачі. У 2020 році Комітет не розпочав розгляду жодної справи про держдопомогу за власною ініціативою.

За весь час дії Закону про держдопомогу (з 2017 року), незаконну держдопомогу до бюджету було повернуто лише у 1 випадку.

У 2020 році АМКУ прийняв 15 рішень про повернення держдопомоги, жодне з яких не виконано (7 оскаржується, за 2 – АМКУ звернувся до суду, за 5 гроші фактично не надавалися, виконання 1 рішення відстрочено АМКУ).

Найбільші надавачі держдопомоги – центральні органи виконавчої влади – до АМКУ майже не звертаються.

Надані раніше рекомендації Рахункової палати щодо планування Комітетом діяльності на короткострокову та середньострокову перспективу; щодо ведення єдиного реєстру рішень щодо розгляду скарг учасників закупівель; щодо створення відкритого реєстру розпочатих досліджень ринків; щодо синхронізації строків подання річного Звіту та Звіту про надання держдопомоги – залишились не почутими Комітетом.

З повним текстом звіту Рахункової палати можна ознайомитись за посиланням: https://cutt.ly/AEjQPPR.

Євген Дудник, експерт «Ліги антитрасту»