Мораторій Кличка на знесення історичних будівель по-тихому перетворився на «рекомендації»
01.10.2021   //  

Текст: Георгій Могильний

На офіційному сайті Київради з’явився текст рішення, яким, за словами чиновників, накладено мораторій на знесення історичних будівель. А насправді – це лише «рекомендації», які обов’язковими до виконання не є.

Після чергового скандалу зі знесенням історичної садиби у центрі Києва, мер столиці Віталій Кличко особисто наприкінці серпня пообіцяв , що Київрада запровадить мораторій на знесення історичних будівель.

31 серпня Київрада дійсно ухвалила рішення «Про організаційні заходи щодо збереження об’єктів ХІХ-ХХ століття (історичних будівель) на території міста Києва, яким може загрожувати знищення або пошкодження». Після голосування особисто секретар Київради Володимир Бондаренко заявив, що мораторій накладено.

Я вже писав, що на голосування поставили проект рішення «про мораторій» без мораторію, але тоді цільного тексту рішення, яке прийняли, не було. І ось він нарешті з’явився.

У прийнятому рішенні Київрада РЕКОМЕНДУВАЛА власникам історичних будівель УТРИМАТИСЯ від проведення робіт.

А різним чиновникам Київрада наказала враховувати ці РЕКОМЕНДАЦІЇ.

А що було початково і з таким піаром розкручувалося? Ось скріншот проекту, у якому пропонувалося ввести саме тимчасову заборону (мораторій) на проведення робіт.

Департаментам доручалося не просто враховувати рекомендації, а забезпечити неухильне дотримання і виконання цього мораторію.

Мораторій із забороною перетворився в рекомендації тихенько без афішування і обговорення такої метаморфози: секретар Київради Бондаренко поставив на голосування проект рішення із рекомендаціями управління правового забезпечення, не озвучуючи, що це за такі рекомендації.

Впевнений, що із депутатів ці правки скоріш за все взагалі ніхто не читав перед голосуванням, адже проект був невідкладним і рекомендації оприлюднили лише на наступний після голосування день.

А Володимир Бондаренко особисто продовжує розповідати, що було встановлено саме мораторій із забороною.

 

Блог від: Георгій Могильний