Держрезерв купив тушонку у 1,5 рази дорожче від інших тендерів і на 25% від магазину
01.10.2021   //  

Державне агентство резерву України 29 вересня за результатами тендеру замовило ТОВ «Дніпро Рівер Груп» м’ясних консерв на 84,96 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 30 вересня 2021 року на комбінати Держрезерву в Дніпрі, на Львівщині та Харківщині мали поставити 1,20 млн банок безсортової тушкованої свинини масою нетто 525 г за ДСТУ 4450:2005 по 70,80 грн. Таким чином, ціна за кілограм становить 134,86 грн.

Виробником є ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Спецпроект». Поставці й закладанню в резерв підлягають консерви не раніше 14 днів і не пізніше 90 днів із дати виготовлення.

Поставку оплачуватимуть 30 робочих днів. Строк придатності складатиме чотири роки.

Нещодавно Окрема комендатура охорони і забезпечення Державної прикордонної служби України замовила ТОВ «Гранд Консалт» майже 12 тонн тушкованої свинини виробництва ТОВ «Візит» зі строком придатності не більше чотирьох років удвічі дешевше – по 66,30 грн. за кілограм. У серпні Чернігівський геріатричний пансіонат замовив ТОВ «Здорово» тушковану свинину виробництва ТОВ «Фабрика Здорово» зі строком придатності також не більше чотирьох років по 91,38 грн. за кілограм, тобто у півтора раза дешевше.

У супермаркеті «Метро» тушкована свинина вищого сорту зі строком придатності чотири роки коштує 56,90 грн. за банку, або 108,38 грн. за кілограм. Це на чверть дешевше від ціни Держрезерву, і це роздрібна ціна від трьох банок, а не гуртова за мільйон банок.

Ціна договору всього на 1,6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 86,30 млн грн.

Трьох учасників не допустили до аукціону. Вищезгаданий «Гранд Консалт» не сплатив забезпечення тендерної пропозиції та не виправив недоліки за добу після ознайомлення з ними. ФОП Сергієнко Володимир Іванович не подав довідку з казначейства про відкритий рахунок, експлуатаційний дозвіл на потужності за адресою Харчовиків, 6 та експертний висновок на результати досліджень «Неспороутворюючі мікроорганізми та (або) гриби, та (або) дріжджі» та «Спророутворюючі термофільні анаеробні, аеробні і факультативно-анаеробні мікроорганізми». ПП «Агропостач-2008»  відхилили за невідповідність ящиків ДСТУ, споживчої тари вимогам замовника в частині зовнішнього/внутрішнього покриття та строку придатності у зразку маркування споживчої тари вимогам замовника тощо.

«Агропостач-2008» марно оскаржував своє відхилення і допуск переможця в АМКУ.

Зрештою, як і торік, на тендері змагались тільки «Дніпро Рівер Груп» і ТОВ «Емі Он». Держаудитслужба заявила, що обох учасників мали відхилити за недоліки в документах, але замовник оскаржив висновок ДАСУ в Окружний адміністративний суд міста Києва.

Довідково:

Столичного переможця «Дніпро Рівер Груп» записано на бухгалтерку Тетяну Огінську, яка працювала в ТОВ «Тесткабель». Директором є колишній власник Костянтин Хоніч.

Тернопільським виробником консерв «ВКФ «Спецпроект» володіє та керує Іван Крикун із Рівного. Головним економістом цієї компанії працює депутатка Білецької сільської ради Галина Флиста, яка раніше володіла  тернопільським ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Продрезерв». Нині останнє переоформлене в Києві під новою назвою «Сігма Тайм» на столичне ТОВ «Команданте» сейшельської компанії «Імтекс Коммерс Ко.» Джозі Лукас.

За даними судового реєстру, в 2018 році «ВКФ «Продрезерв» постачала продукти для ТОВ «Військторг» із групи, яка раніше мала неформальну назву «генералєнакіївські».

Столичний суперник «Емі Он» на чолі з киянином Юрієм Мазніченком належить Анні Литвиновій із села Писарівка у Хмельниччині. Литвинова очолює ТОВ «Сан-Енерджі Україна» із Хмельниччині, яким володіють кияни Ірина Кірєєва та Андрій Кміта.

За Януковича Кміта керував Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері економічної безпеки СБУ та Управлінням СБУ в Івано-Франківській області. Його цивільна дружина Марина Ставська володіє ТОВ «Дніпрозбут», а раніше –ТОВ «Поділля Промпостач» і ТОВ КВП «Броксервіс», які вигравали харчові тендери.

Як пише «Слідство», у квітні 2020 року СБУ обшукало будинок Ставської у селищі Козин по сусідству з маєтком експрезидента Петра Порошенка. Це відбулось у рамках справи про постачання неякісних харчів у в’язниці по завищених цінах. СБУ вважає, що приватні фірми поставляли списані з Держрезерву харчі, які не відповідають державним нормам. Зокрема курятину і рибу, які перед цим обробляли хімічними речовинами для товарного вигляду та збільшення ваги. Ці продукти, наголошували в СБУ, небезпечно вживати.

Ставська зв’язувалась із журналістами телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом» після їх візиту до вищезгаданої фірми «Тесткабель» щодо тюремних закупівель. На запитання, як так швидко дізналася про їх приїзд від своїх прямих конкурентів, вона зауважила, що «в усіх постачальники однакові, швидко інформація доходить».