Адвокат Вовка повідомила про існування при Зеленському нової схеми «Роттердам+»
01.10.2021   //  

Адвокат Ірина Одинець заявила, «що формула Роттердам+ сьогодні знову працює тільки з іншою назвою», повідомило видання «Znaj».

За словами адвоката, формула «Роттердам+» в даний момент діє для визначення цін на бензин, природний газ та інші енергоносії.

«Стара формула була злочинною, хоч складу злочину не встановлено і прокурор вже кілька разів закривав справу, а ця нова вона «не така», тому що Коломойський ще не настільки побив горщики з Зеленським, щоб його формули злочинними називати», – додала адвокат.

Ірина Одинець не уточнила стосовно якого товару та яким рішенням НКРЕКП затверджена ця формула.

Ірина Одинець у ВАКС, фото “Наших грошей”

Теза про існування якоїсь формули щодо регулювання ціни якогось товару прозвучала від Одинець у засіданні Вищого антикорупційного суду 1 жовтня. Адвокат тут захищає екс-голову НКРЕКП Дмитра Вовка, якому раніше було оголошено підозру по справі щодо формули «Роттердам+».

У ВАКС розглядається справа за позовами екс-замгенпрокурора Віктора Чумака, ГО «Центр протидії корупції» та Нікопольського і Запорізького феросплавних заводів Ігоря Коломойського. Позивачі протестуються проти рішення прокурора САП Дениса Демківа закрити провадження НАБУ щодо «Роттердам+». В ході засідання адвокат Чумака Агія Загребельська (засновниця «Ліги антитрасту») повідомила про тиск Дмитра Вовка на іншого члена НКРЕКП щодо прийняття формули.

Адвокат Одинець виступає разом з іншими юристами, які захищають компанії ДТЕК. За словами Одинець, які цитує видання «Знай», журналіст «Наших грошей» та активісти «ЦПК» є «співчуваючими Коломойському». Автор публікації підкреслив, що «Нікопольський і Запорізький заводи феросплавів привели на суд по закриттю справи «Роттердам+» підтримку у вигляді підконтрольних активістів «Центру протидії корупції» і журналістів видання «Наші Гроші».

Дмитро Вовк очолював НКРЕКП у момент прийняття цієї формули у 2016 році. В інтерв’ю «Економічній правді» він назвав «додатковими чайовими» транспортні видатки, що закладені у формулу нібито на транспортування вугілля морем з Роттердаму до України.

За даними НАБУ, вугілля в Україну по тій формулі з Голландії фактично не доставлялось, відтак у ціну енергії закладалось фіктивне транспортування. За даними матеріалів справи, українські споживачі електроенергії у період з травня 2016 по грудень 2017 року переплатили 18 мільярдів гривень за транспортування, якого фактично не було.