Забудовник скверу біля ст. м. «Шулявська» не зміг скасувати штраф Архбудінспекції
29.09.2021   //  

Окружний адмінсуд м. Києва відмовив у задоволенні адміністративного позову ТОВ «Шулявка» про визнання протиправними та скасування рішень Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва щодо недопуску для перевірки об’єкту будівництва на проспекті Перемоги, 50-А. Про це свідчить рішення від 10 вересня.

У січні 2020 року Департамент з питань ДАБК м. Києва повідомив представників ТОВ «Шулявка» про планову перевірку об’єкту «Будівництво торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм і озелененням скверу на просп. Перемоги, 50-А у Шевченківському районі міста Києва».

31 січня представники ДАБК прибули за вказаною адресою, проте на об’єкт допущені не були. Також їм не були надані документи, необхідні для здійснення перевірки.

У той же день інспектор будівельного нагляду склав Акт про недопущення посадових осіб на об’єкт будівництва, а також видав припис, яким вимагалось від ТОВ «Шулявка» забезпечити 14.02.2020 допуск посадових осіб органу до проведення перевірки та надати необхідні документи, а також – протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

11 лютого того ж року ДАБК наклав на фірму штраф у розмірі 63 тис грн за недопуск на об’єкт і ненадання документів для перевірки.

ТОВ «Шулявка» звернулося до суду з вимогою скасувати вказані рішення ДАБК. В обґрунтування своїх вимог фірма посилалася на нібито неправильно проведену перевірку.

Втім, суд у задоволенні позову відмовив, вказуючи на те, що припис і постанова є обґрунтованими та такими, що прийняті в межах повноважень та відповідно до встановленого порядку.

Так, суд встановив, що під час виїзду посадової особи ДАБК на місце, у дату та час визначену у повідомлені та супровідному листі, уповноваженні особи ТОВ «Шулявка», які завчасно були повідомленні про проведення перевірки, були відсутні на об’єкті будівництва, як наслідок ДАБК не було надано документи необхідні для здійснення перевірки та не допущено посадову особу для проведення планової перевірки. Посадові особи органів державного архітектурно-будівельного контролю під час перевірки мають право, зокрема, складати протоколи про вчинення правопорушень, акти перевірок та накладати штрафи відповідно до закону.

Нагадаємо, що на ділянці площею 0,31 га на просп. Перемоги, 50-А, яка фактично є частиною скверу «Слава танкістам» поблизу ст. м. «Шулявська», без відповідних дозвільних документів розпочате будівництво житлового будинку. На сьогодні у забудовника відсутні будь-які вихідні дані і дозволи на роботи. Зокрема, щодо містобудівних умов та обмежень він судиться з КМДА.

Ділянка у 2007 році стала власністю ТОВ «Шулявка», яке у червні 2018 року за договором суперфіцію передало право її забудови Обслуговуючому кооперативу «Ексон Прем’єр Шулявська». У травні цього року Київрада прийняла рішення викупити ділянку у ТОВ «Шулявка» для створення міських парків та скверів. Фірма оскаржує це рішення міськради.

Національна поліція розслідує кримінальне провадження № 12020100100001357 за фактами самовільного зайняття земельної ділянки та самоправства на ділянці 0,31 га на просп. Перемоги, 50-А. В лютому цього року у справі призначили комплексну експертизу з питань землеустрою та будівельно-технічну експертизу. У серпні цього року строк розслідування продовжили до лютого 2022 року.

Власником ТОВ «Шулявка» є Віктор Слюсар з Литви, а керівником – Ніна Йанкаускас.

Власниками ОК «Ексон Прем’єр Шулявська» є Йозеф Москович з Ізраїлю, Іван Влад із Закарпаття і компанія «Ексон Груп» (Exon Group LLC), США. В групі забудову на проспекті Перемоги, 50-А називають своїм найбільшим проектом.

«Ексон Груп» включає в себе, зокрема, ряд інших кооперативів, які здійснюють скандально відомі забудови у Києві. Наприклад, 11-поверхівка на Подолі на садибній ділянці екс-нардепа Оксани Білозір, 11-поверхівка на Батиєвій горі на садибній ділянці екс-нардепа від БПП Віктора Короля, 24-поверхівка над входом ст. м. «Виставковий центр».