Верховний суд зобов’язав одеську владу припинити здирництво «Євротерминалу». Але…
28.09.2021   //  

…Але одеська апеляція досі захищає труханівців від компенсації перевізникам сплачених коштів, повідомляє «Ліга антитрасту».

Після програних в Одесі двох інстанцій АМКУ отримав довгоочікувану перемогу у Верховному суді, який зобов’язав Одеську міськраду виконати рішення відомства та забезпечити бізнесу безперешкодний проїзд до державного порту без сплати дані приватному «Євротерминалу». Схоже Труханову не вдається «порішати» з київськими судами, хоча одеська Феміда досі залишається йому відданою.

Майже чотири роки Антимонопольний комітет намагався «прибрати монопольний приватний платний шлагбаум» на в’їзді до державного Одеського морського торговельного порту. Порушники діяли в тандемі. Міськрада на чолі з Г. Трухановим розставляла дорожні знаки так, що «всі шляхи» перевізників вели до «монопольного шлагбауму» «Євротерминалу» (його власника теж пов’язують з Трухановим). А вже на шлагбаумі з експедиторів приватне товариство стягувало данину – $17 з кожної вантажівки за проїзд.

Спочатку у 2017 Комітет дав міськраді рекомендації: передбачити можливість заїзду вантажівок до Одеського морського торговельного порту без споживання платних послуг ТОВ «Євротерминал». Потім у 2019 році відкрив справу і вже не рекомендував, а зобов’язав мерію це зробити. А «Євротерминалу» виписав штраф і наказав припинити зловживацьку практику стягнення плати за додаткові послуги без оплати яких заїзд до порту неможливий. У суді скасувати це рішення йому не вдалося. https://cutt.ly/DWHw3yI

Проте міська рада за п’ять років не спромоглася вирішити питання альтернативного шляху до Одеського порту, начебто через те, що АМКУ зобов’язав, але як виконати не вказав. А «Євротерминал», переставивши «букви» місцями, вдав, що виконав рішення АМКУ і тарифи встановив відповідні.

Останні два роки АМКУ через суд домагався щоб влада в Одесі не «вдавала мертву» і все ж виконала приписи відомства. Рішення одеських господарських судів першої та апеляційної інстанції були на користь «труханівців» (про них тут https://cutt.ly/JWHwA6p).

А 29 липня цього року Верховний суд скасував висновки попередніх судів і ухвалив нове рішення, яким зобов’язав місцеву владу забезпечити доступ вантажівок до державного порту без сплати грошей труханівцям.

Одночасно з цим три компанії-експедитори: «Інтер Транс Лоджістікс», «С.М.Т.- ЛТД» і «Юнімар Логістік», які постраждали від дій «Євротерминалу» та сплатили йому за останні роки мільйони за проїзд, намагаються через суд стягнути спричинену їм шкоду . «Юнімар Логістік» та «С.М.Т.- ЛТД» вже програли апеляцію, а по «Інтер Транс Лоджістікс» – засідання апеляційного суду відбудеться наступного тижня.

Враховуючи, що суди відбуваються в Одесі – подібні рішення цілком очікувані. Справжня боротьба розгорнеться у Верховному суді. Адже саме цей суд вже не один раз підтверджував, що стягнення цих коштів – незаконне. Відповідно, наступний логічним правовим кроком буде судове рішення про стягнення з «Євротерминалу» сплачених за проїзд грошей та повернення їх перевізникам.

Це важливо, бо за досвідом розвиненого світу, порушників антимонопольного законодавства не тільки та не стільки дисциплінують штрафи конкурентних відомств. Скільки подальша необхідність компенсувати спричинену потерпілим шкоду. Адже фактично порушник за таким механізмом вимушений повернути все, що заробив завдяки порушенню. Отже порушувати стає невигідно. Як наслідок, відновлюється справедливість, потерпілі отримують компенсацію шкоди, у порушника вилучається незаконний дохід та для нього і інших це слугує гарним прикладом, що порушувати більше невигідно.

Посилання на рішення суду:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/98702270