Поки український Уряд дає поради європейцям, як протистояти «Північному потоку-2», власний АМКУ традиційно спить
27.09.2021   //  

Автор: Олена Поканєвич, фахівчиня з конкуренційного права та M&A платформи «Ліга антитрасту»

АМКУ вдруге відмовив «Лізі антитрасту» у розгляді звернення щодо антиконкурентних дій компаній-учасниць проекту «Північний потік-2». Нічого нового не придумано і цього разу: «Це не стосується наших прав та інтересів». При цьому, конкурентне відомство і за власною ініціативою не проводить жодного розслідування з цього питання.

У повторній заяві ми надали АМКУ додаткові аргументи та послалися на приклад Польського конкурентного відомства (UOKiK).

Так, у 2016 році конкурентне відомство Польщі заборонило створення консорціуму у вигляді спільного підприємства за участі «Газпром» та п’яти його партнерів-європейських енергетичних компаній з Німеччини, Франції та Австрії, оскільки така концентрація могла призвести до обмеження конкуренції.

Тоді учасники проекту пішли іншим шляхом. «Газпром» залишився єдиним засновником  консорціуму, а інші п’ять компаній  уклали угоди про фінансування проекту «Північний потік-2» та розподіл повноважень. Тобто, вони стали квазі-акціонерами цієї компанії, та у випадку невиконання «Газпромом» кредитної угоди, вони отримали б акції компанії, що будувала газопровід

Польські антимонопольники жорстко відреагували на спробу росіян та їхніх партнерів уникнути одержання дозволу UOKiK на створення компанії з фінансування будівництва газопроводу. За результатами розслідування у жовтні 2020 року на «Газпром» та його партнерів накладено штрафи на приголомшливу суму – понад 6,5 мільярдів євро, а також зобов’язано розірвати угоди, укладені з метою фінансування газопроводу «Північний потік-2».

Як пояснив Голова UOKiK Томаш Хрустни:

«Реалізація інвестиційного проєкту «Північний потік-2» збільшить економічну залежність від російського газу не тільки Польщі, а й інших європейських країн. З точки зору енергетичної безпеки, це підприємство буде розділяти Європу на дві частини з кордоном на Одері. Дивує відсутність розуміння цього аспекту західними корпораціями, які беруть участь у проекті, що порушують не тільки конкуренцію на ринку, але й європейську енергетичну безпеку».

Схожі з польськими інструменти розгляду антимонопольних справ є і в АМКУ. Адже мова йде про концентрацію/узгоджені дії іноземних суб’єктів, які можуть призвести до антиконкурентних наслідків на території України, і сторони угод мали б отримати відповідний дозвіл в Україні. Мали б, але не отримали. І, як бачимо, на відміну від Польщі не понесли за це жодної відповідальності. Ба більше, АМКУ відмовляється навіть розпочати перевірку з цього приводу, не кажучи вже про розслідування, штраф та заборону.

Схоже, для АМКУ сьогодні більш важливими є  розслідування «ринку таксі». А складні питання геополітичної боротьби за допомогою антитрастових інструментів – не на часі.

При цьому, враховуючи, що окремі з компаній-учасниць проекту «Північний потік-2», мають активи в Україні, АМКУ навіть не зробив спроби щось зробити. АМКУ не бачить своїми партнерами в цьому питанні навіть українські компанії, які можуть бути усунуті з ринку транспортування природного газу –  «Оператор ГТС України», «Нафтогаз України», які ініціюють антимонопольні розслідування Єврокомісією стосовно «Газпрому».

Не дивлячись на це, «Ліга антитрасту» звернулася до НАК «Нафтогаз України» з пропозицією вже їм спробувати звернутися до АМКУ із подібною заявою, а також до народних депутатів України та Офісу Президента щодо бездіяльності в цьому питанні конкурентного відомства України.

Боротьба проти геополітичного проекту Кремля сьогодні ще не завершена. Не дивлячись на те, що «Газпром» повідомив про завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2», але запуску має передувати процес сертифікації газопроводу. Крім того, 25 серпня Вищий земельний суд Дюссельдорфа виніс рішення, яким визнав: дія газової директиви ЄС поширюється на російський газопровід «Північний потік-2», а це означає, що доставка і транспортування газу повинні бути розділені, тобто оператор газопроводу компанія «Nord Steam 2» – має стати незалежним від «Газпрому».

Але Антимонопольний комітет поки продовжує стояти осторонь від цих процесів, а свою бездіяльність та непрофесіоналізм списує на відсутність законодавчих повноважень, що не відповідає дійсності.

P.S.

16 вересня 2021 року Президент України підписав розпорядження № 545/2021-рп, яким утворив робочу групу з напрацювання пропозицій щодо мінімізації загроз від будівництва магістральних газопроводів в обхід України та безпековими викликами у сфері енергетики, зокрема, реалізацією проекту «Північний потік – 2».

Голову Антимонопольного комітету України до складу робочої групи не включено.

Олена Поканєвич, експерт «Ліги антитрасту»