Оточення поліцейського заступника Кличка привласнило Оболонський острів, де Кличко готує туристичну зону
27.09.2021   //  

Численні причали та дамби вздовж Дніпра у Києві та області площею тисячі квадратних метрів, а також Оболонський острів, відійшли у приватне користування юристу-бізнесмену Андрій Бойко з орбіти екс-керівника поліції Києва Андрія Крищенка. Схема привласнення стартувала завдяки офіційному листу підлеглих Крищенка.

Про це йдеться в матеріалі Кирила Овсяного для програми «Схеми».

У червні 2018 року столичний юрист Костянтин Бойко заявив у поліцію Києва, що знайшов «загублені майнові права» на 16 гідротехнічних споруд, надавши їхні координати, і запропонував себе у ролі зберігача «знахідки». Листом за підписом слідчої поліції Києва Ольги Момот йому погодили зберігання майнових прав на вказані споруди. На підставі цього листа він зареєстрував за собою «на праві зберігання» через приватних нотаріусів 11 об’єктів.

Три з них він уже переоформив на себе на праві власності – і перепродав своїй фірмі ТОВ «Українське бюро річкових портів». Це причал під Оболонською набережною на чотири тисячі , який він продав за 272 тисячі гривень. Також продано причал на Рибальському острові, де розташована база ДСНС площею 3,4 тис кв м. А ще на фірму тепер оформлена у власність дамба Оболонського острова, яка простяглася на 143 тис кв м. Це площа всього острова.

Мер Києва Віталій Кличко вже анонсував створення на цьому острові нової туристичної зони. На будівництво мосту на острів з бюджету вже виділили понад 8 млн грн., а на проектування благоустрою острова ще 660 тис грн. В КМДА про приватного власника острова не знали, але зверталися до столичної поліції для встановлення законності передачі майнових прав по Оболонській набережній.  Але поліція не відреагувала.  ЇЇ в цей час очолював Андрій Крищенко, якого 23 вересня призначено заступником голови КМДА. І саме з оточення Крищенка пов’язаний юрист Бойко.

Партнером Бойка в ТОВ «Українське бюро річкових портів» та ТОВ «Українське бюро судноплавства». Співвласницею разом з Бойком цих фірм є Олена Шемет. ЇЇ чоловік Ігор Музикін працює в ДП «Регістр судноплавства України», яке видало «Українське бюро річкових портів» документи про реєстрацію причалів.

Партнером Бойка в  АО «АК «Кронос» є Юрій Шальнєв. Це екс-міліціонер, земляк Крищенка з Горлівки. За даними «Схем», Шальнєв водій Крищенка, на нього оформлений Hyundai Santa Fe, яким користувався екс-керівник столичної поліції.

В ТОВ «Атлантів 1978» партнеркою Бойка є Таїса Єремиця. А її син Роман Єремиця проживає разом з дочкою згаданого Юрія Шальнєва – Владиславою Шальнєвою. Пара працює у поліції Києва.

Партнером Бойка в ТОВ «Хард Берн» є уродженець Горлівки Дмитро Соловйов. Його дружина Ірина Соловйова товаришує в соцмережах з Юрієм Шалнєвим, а син Дмитро навчається у Академії внутрішніх справ.

Також у Бойка зараз на праві зберігання знаходяться вісім споруд. За даними Державним реєстром речових прав на нерухоме майно це причали біля бази відпочинку «Динамо» на Київському морі під Вишгородом, у селах Витачів та Трипілля в Обухівському районі, а також в одному з садових товариств на Осокорках, на Рибальському острові в районі вулиці Набережно-Хрещатицькій і біля яхт-клубу «Оболонь» у Києві. А також дві столичні дамби: на півострові на Оболоні і на території озера Алмазне на Троєщині.