Хто збудує «Укрпошті» хаби на півмільярда доларів: проблеми в Одесі, Ярославський в Харкові та інші
27.09.2021   //  

Укрпошта планує збудувати складські комплекси у п’яти містах за $412,26 млн. В Одесі з першого разу учасників тендерів не знайшлось. У Львові, Дніпрі, Києві і Харкові переможці вже є. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

«Укрпошта» через відсутність пропозицій відмінила:

  • Будівництво та оренда Складського комплексу HUB_Odesa з очікуваною вартістю $43,60 млн
  • Будівництво Складського комплексу HUB_Odesa Odesa теж з очікуваною вартістю $43,60 млн

Після цього 17 вересня «Укрпошта» повторно оголосила два тендери щодо складів в Одесі на такі ж очікувані суми. Держкомпанія вдруге хоче замовити будівництво складського комплексу HUB_Odesa «під ключ». Він включатиме двоповерхову складську будівлю із вбудованим адмінблоком, три контрольно-пропускні пункти, стоянки та різні майданчики, автотранспортний цех, протипожежні резервуари з насосною станцією пожежогасіння, споруди очищення каналізаційних стоків, заправку, шиномонтаж, портальну автомийку, проїзди тощо.

«Укрпошта» розглядає два варіанти – інвестиційний договір і довгострокову оренду з можливістю викупу, тому тендерів два.

На тендері щодо оренди з можливістю викупу ціна буде складатися з вартості орендної плати та операційних послуг за вісім років, вартості купівлі-продажу нерухомого майна та вартості купівлі-продажу земельної ділянки. Остання повинна бути не більше $4,00 млн.

На тендері щодо інвестиційного договору ціна означатиме розмір інвестиції інвестора, котрий включатиме вартість купівлі-продажу земельної ділянки не більше $4,00 млн.

«Укрпошта» оголошувала закупівлі подібних поштово-логістичних центрів в інших містах-мільйонниках. За повідомленням прес-служби Мінінфраструктури, «Укрпошта» і ТОВ «Тетра інвест» 7 вересня підписали контракт зі створення першого логістично-сортувального центру на території індустріального парку у Борисполі поруч з аеропортом за $46 млн. Водночас, відповідна угода у «Прозорро» досі не опублікована. А 21 вересня гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський повідомив про підписання з ПП «ГО-РА» угоди про будівництво Львівського Сортувального Терміналу. У «Прозорро» договору теж нема.

В містах-мільйонниках, окрім Одеси, стали відомі інші переможці щодо складських комплексів, вони очікують можливе укладання угод з «Укрпоштою».

Предмет закупівлі Переможець аукціону Ціна
Будівництво та оренда Складського комплексу HUB_Dnipro ТОВ «Керуюча компанія «Гранд імпекс» (кваліфікація переможця) $48,99 млн
Будівництво Складського комплексу HUB_Dnipro «Гранд імпекс» (кваліфікація переможця) $48,99 млн
Будівництво Складського комплексу HUB_Kharkiv ТОВ «Екополіс Харків» (кваліфікація переможця) $41,80 млн
Будівництво та оренда Складського комплексу HUB_Kharkiv ТОВ «Будівельна транспортна компанія «Еталон» (кваліфікація переможця) $42,26 млн
Будівництво Складського комплексу HUB_Lviv ТОВ «Тетра інвест» (кваліфікація переможця) $50,00 млн
Будівництво та оренда Складського комплексу HUB_Lviv ПП «ГО-РА» (договір підписаний, але в «Прозорро» не опублікований) $45,99 млн
Будівництво та оренда Складського комплексу HUB_KyivEast ТОВ «Тетра інвест» (угода підписана, але в «Прозорро» не опублікована) $46,00 млн

«Укрпошта», як в Одесі, так і в інших містах пропонувала два варіанти будівництва сортувальних терміналів «під ключ з гарантією і експлуатацією»: інвестиційний договір (просто будівництво) або довгострокова оренда з можливістю викупу з боку «Укрпошти» (будівництво та оренда).

Так, наприклад, у Львові, переможець тендеру з будівництва та оренди комплексу HUB_Lviv ПП «ГО-РА» у своїй ціновій пропозиції, яка складала $48,99 млн, вказував вартість земельної ділянки – $4 млн, $22,93 млн – це загальну сума оренди за 8 років, до якої входять орендна плата та операційні послуги, решта – це вартість купівлі-продажу нерухомого майна, яка теж розбита на 8 років.

ПП «ГО-РА» планує збудувати поштово-логістичний центр на 10,5 га землі у м. Пустомити, яку орендує у Пустомитівської міської ради (розташована між дорогою державного значення Т-14-16 Львів-Пустомити-Меденичі та землекористуванням Львівської залізниці). Генпідрядником будівництва складського комплексу попередньо вказано ТОВ «МТМ-Компаньйон».

А «Тетра інвест», яке очікує рішення по будівництву HUB_Lviv, надало гарантійний лист з заявою World Trade Center (WTC) Київ приймати участь у фінансуванні будівництва хабу. WTC Київ має намір надати 100% фінансування будівництва площею приблизно 28 тис кв м, вартісна характеристика яких орієнтовно складає $31-33 млн, або 100% від запланованих витрат. WTC Київ та «Тетра інвест» уклали угоду про купівлю-продаж мажоритарної покупки пайових акцій «Тетра інвест» у разі успішного результату під час торгів.

«Тетра інвест» планує збудувати хаб на землях Сокільницької сільради Пустомитівського району Львівської обл. площею 8,86 га. Фірма уклала попередній договір купівлі-продажу землі з ТОВ «Компанія Логіст-Львів-Транс» Андрія Харачка та Олега Шуптара.

Бенефіціарним власником «Тетра інвесту» є Світлана Цикун. Вона також виступає засновницею низки інших фірм («Європєум АП», «Еффі-Т», «ЄІС», «Європєум проект» та інші) та мала зв’язок з Олександром Провоторовим. Він раніше був юристом Мінрегіону та ФДМУ, а торік очолив Департмент господарського забезпечення СБУ.

Власником ПП «ГО-РА» є власник ТОВ «Холдинг стальних конструкцій» Сергій Блищук, керівник Юрій Германович.

Власником та директором «Гранд імпекс» з Дніпра є Антон Смирнов. Він також є співвласником ТОВ Східно-українська компанія «Золотий лев» (Харків), бенефіціаром ТОВ «КДЛ Захід», ТОВ «Зеніт-Ніка», ТОВ «Плутос 2019». «Зеніт-Ніка» будував у Київській області скандальний логістичний центр по обслуговуванню рітейлерів. У 2007-2013 рр. керівником «Гранд імпекс» була депутат Дніпровської міськради 6 скликання від «Сильної України» Сергія Тігіпка (2010-2015 рр.) Ірина Кравець.

Бенефіціаром ТОВ «Екополіс Харків» є один з найбільших бізнесменів України Олександр Ярославський.

Засновниками харківського ТОВ «Будівельна транспортна компанія «Еталон» з групи компаній «Еталон» є Андрій Казарінов та Сергій Кувіков, директор Роман Мінін.

Віктор Волокіта, «Наші гроші»