«Медзакупівлі» дають мільярд на швидкі з економією в 20%: більшість виграли Фісталі
22.09.2021   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України у серпні-вересні за результатами тендерів повідомило про намір підписати 15 договорів про закупівлю швидких на загальну суму 1,00 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

ТОВ «Автоспецпром» виграло більшість замовлень на 925,65 млн грн., що складає 92% усіх коштів. У цієї фірми хочуть замовити 570 автомобілів швидкої медичної допомоги:

  • 159 штук типу В зі стаціонарним і портативним кисневими балонами та капнографом на базі мікроавтобуса Citroen Jumper 4х4 із повним приводом по 1,69 млн грн.
  • 166 штук типу В зі стаціонарним і портативним кисневими балонами та капнографом на базі мікроавтобуса Citroen Jumper 4х2 із переднім приводом по 1,61-1,67 млн грн.
  • 147 штук типу С із портативним апаратом штучної вентиляції легень Sirio S2\T (Італія) на базі мікроавтобуса Citroen Jumper 4х4 із повним приводом по 1,59-1,60 млн грн.
  • 98 штук типу С із портативним апаратом штучної вентиляції легень Sirio S2\T (Італія) на базі мікроавтобуса Peugeot Boxer 4х2 із переднім приводом по 1,54-1,55 млн грн.

Торік фірма продала «Медзакупівлям» швидкі 4х2 типу B трохи дешевше – по 1,59 млн грн., а швидкі 4х2 типу С на 25% дорожче – по 1,95 млн грн. То були Citroen Jumper.

ТОВ «Ксенко Авто Продакшн» отримає замовлень на 78,42 млн грн., що становить 8% суми. Воно поставить 52 автомобіля швидкої медичної допомоги типу С із транспортним апаратом штучної вентиляції легень T5 (Китай) на базі мікроавтобуса Fiat Ducato 4х2 із переднім приводом. Три штуки коштують по 1,64 млн грн., а 49 штук – по 1,50 млн грн.

Швидкі Fiat Ducato закуплять уперше. Їх ціни співставні з цінами від «Автоспецпрому».

Сума договорів буде на 20% нижчою від очікуваної вартості закупівель в 1,26 млрд грн.

В окремих торгах також брали участь ТОВ «ВіДі Юнікомерс», ТОВ «Спец-Ком-Сервіс», ТОВ «Адамант Моторс Запоріжжя» і ТОВ «Еквіпмед». Останні два подали звернення в ДАСУ, що «Автоспецпром» потрібно було відхилити за невідповідності в документах.

«Адамант Моторс Запоріжжя» заявив, що «Автоспецпром» пропонує крісла без механізму для полегшення транспортування сходами, кисневий балон без редуктора з витратоміром, аспіратор з одноразовим шлангом замість такого, що автоклавується, спінальну дошку та імобілізатор голови, які не підходять для дітей, і так далі. Відповідей ДАСУ поки немає.

Суперники та інші компанії вимагали від замовника продовжити строк поставки. На їхню думку, поставка до кінця 2021 року неможлива через квоти на базові автомобілі, світову кризу, перебої із постачанням деяких електронних компонентів автомобілів тощо. Також вони просили аванс. Замовник відповідав, що платежі після закінчення бюджетного року неможливі, але проект договору передбачає можливість авансу і зміни строків поставки.

Як і в минулому році, спочатку «Медзакупівлі» провели тестові торги для аналізу ринку.

Засновниками фірми «Автоспецпром» є Еміль Володимирович і Артем Володимирович Фісталі та ДочП «Регіон 2002», яким вони ж володіють через ТОВ «Виробнича компанія Діспомед» разом із Германом Емілевичем Фісталем. Це відповідно онуки та син відомого лікаря і професора Еміля Яковича Фісталя, який в останні роки працював в окупованому Росією Донецьку та отримував нагороди так званої «ДНР». Герман Фісталь мав бізнес із двоюрідним братом впливового нардепа від партії «Слуга народу» Михайла Радуцького.

Столична «Ксенко Авто Продакшн» була створена в лютому 2020 року. Засновниками є директор Олександр Кучерявін із Броварів на Київщині, Олександр Черкашин із Прилук на Чернігівщині та Валерій Відасов, прописаний в окупованій Макіївці на Донеччині.

Раніше «Ксенко Авто Продакшн» була зареєстрована в одному офісі з ТОВ «Ксенко» киянки Оксани Грейц, яким керує Ігор Жуков, і ТОВ «Управляюча компанія Ксенко», якою володіє та керує Відасов. Однак наразі фірма вже має іншу юридичну адресу.

Кучерявін свого часу керував низкою фірм із групи «ВіДі» Віталія Джуринського.