Кличко допоміг зберегти посаду Рувіну, чиї родичі задіяні в схемах Подільського мосту
22.09.2021   //  

На початку літа міністерство юстиції зробило спробу звільнити директора КНДІСЕ Олександра Рувіна, але цьому завадив голова Київської міськдержадміністрації Віталій Кличко.

Про це йдеться в матеріалі Лесі Іванової для «Bihus.info».

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ) підпорядковується міністерству юстиції. Але процедурно звільнення директора Інституту має також погоджувати голова Київської міської держадміністрації. І хоча деякі  експертизи КНДІСЕ  в останні роки спричинили скандали,Віталій Кличко не погодив звільнення, а у відповіді Мінюсту зазначив, що Рувін  досвідчений і результативний керівник, і без нього робота Інституту погіршиться.

Після цього, в липні, привітати Рувіна з днем народження до будівлі КНДІСЕ по черзі прибули відразу два заступника Кличка. Це Петро Пантелеєв та В’ячеслав Непоп. Останній курує в КМДА Департамент архітектурно-будівельного контролю.

За словами Рувіна, нині його експерти працюють по низці столичних об’єктів, в тому числі по Подільсько-Воскресенському мосту. Міст будує «Еко-буд-трейд», а його субпідрядником з 2019 року стало ТОВ «Сучасна транспортна інфраструктура» Валерія Сировацького – кума та багаторічного партнера Рувіних.  Він частий гість будівлі КНДІСЕ.

Пасинок Рувіна Назар Шептицький (ліворуч) та Валерій Сировацький

 

«СТІ» закуповує асфальту заводу ТОВ «АБЗ-1», який належить колишньому співробітнику КНДІСЕ. Тут працює дружина Рувіна – Галина, на цей завод оформлений Range Rover,  на якому їздить Рувіна. Минулого року «СТІ» пролобіювала зміни в проекті будівництва Подільського мосту. Тоді фірма заявила, що укладене попередніми підрядниками асфальтне покриття мосту є неякісним, його треба знести і далі фірма покладе інший асфальт, свій. Окрім того, паралельно оцінку якості старого асфальту – замовили в КНДІСЕ Рувіна.

У експертів Рувіна замовляли висновки для судів і інші фірми, які закуповували асфальт у «АБЗ-1». Наприклад ТОВ «Декс сіті» правоохоронці в 2019 році підозрювали в неякісно покладеному асфальті. Експертиза для визначення якості робіт була замовлена в КНДІСЕ. Також у КНДІСЕ замовив висновок постачальник бітуму для «АБЗ-1», його податкова підозрювала в несплаті 12 млн грн. податків. Висновок київських експертів допоміг фірмі позбутися звинувачень податкової, хоча сама кримінальна справа ще не закрита, а альтернативне дослідження харківських експертів мало зовсім інші висновки, ніж експертів КНДІСЕ.