Чиновники за 17 мільйонів замовили ремонт дитсадків фірмі, власника якої підозрюють у передачі «відкатів» за перемоги на тендерах
22.09.2021   //  

Управління освіти Дарницької районної в місті Києві держадміністрації 7 вересня за результатами тендерів замовило ТОВ «Укрбуд козак» ремонт дитячих садків на загальну суму 17,37 млн грн. Про це написала Софія Єлагіна у видання «Інформатор. Гроші» з посиланням на «Прозорро».

Йдеться про ремонт двох дитсадків:

  • капремонт фасаду в закладі дошкільної освіти № 201 на вул. Анни Ахматової, 2-Б Дарницького району м. Києва за 8,65 млн грн.
  • капремонт фасаду в закладі дошкільної освіти № 189 на вулиці Ревуцького, 4-А Дарницького району м. Києва за 8,72 млн грн.

Засновниками київського ТОВ «Укрбуд козак» є директор фірми Леонід Ковальчук та Микола Руденко. Останній також є власником ТОВ «Грін трейдінг» і співзасновником ТОВ «Укр тетріс буд».  Управління Дарницького району – постійний замовник цих фірм, як і у «Укрбуд козак». Також Руденко є співвласником ТОВ «Ойл технолоджіс».

Згідно з даними Судового реєстру, слідчі Служби безпеки України встановили, що ТОВ «Укрбуд козак» у 2018 р. отримало кошти від управління освіти Дарницької райадміністрації на ремонти дитсадків №704 і №345. Однак після огляду закладів виявилося, що в першому випадку роботи не завершені, а в другому не розпочаті зовсім. Під час допиту керівник «Укрбуд козак» сказав, що в штаті компанії працює 8 осіб, а цього не вистачає для виконання ремонтів.

Згідно з іншою кримінальною справою, поліція вважає, що голова Дарницької районної в місті Києві держадміністрації, радник голови з питань соціально-економічного розвитку та згаданий Микола Руденко створили злочинну схему з розкрадання бюджетних коштів, виділених на проведення ремонтів об`єктів ЖКГ та інфраструктури району, і отримують «відкати» у розмірі 10-15% від суми укладених договорів підряду від переможців процедур держзакупівель. Зокрема, посадові особи Дарницької РДА через Руденка отримали «відкат» від депутата Київради за сприяння в отриманні бюджетних коштів та проведені будівельні роботи ТОВ «БК «Мега Стайл» в мкр. Бортничі.

Крім того, слідчі встановили, що Руденко передав раднику голови Дарницької районної у місті Києві держадміністрації з питань соціально-економічного розвитку 650 тис грн. неправомірної вигоди за створення сприятливих умов підконтрольним Руденку фірмам для перемоги в тендерах Дарницької районної у місті Києві держадміністрації та забезпечення своєчасного перерахування бюджетних коштів за укладеними договорами.

Від «Наших грошей»

На обох тендерах дешевшими були пропозиції ПП «Степс» Івана Березана (на перших торгах 7,62 млн грн., на других – 8,12 млн грн.). В обох випадках замовник відхилив пропозиції через не наданий гарантійний лист про те, що учасник відповідає за одержання будь-яких та всіх необхідних дозволів, декларацій, ліцензій, сертифікатів (у тому числі експортних та імпортних) та інших документів, пов’язаних із поданням пропозиції, та самостійно несе всі витрати на їх отримання.

Згідно з «Прозорро», у 2018-2021 рр. ТОВ «Укрбуд козак» отримало замовлень на загальну суму 198,40 млн грн., переважна більшість – у Дарницькому районі.