Оточення Кучера в останні дні роботи ДАБІ спробувало отримати дозвіл на забудову зеленої зони біля «Олімпійського»
21.09.2021   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 14 вересня відмовила ТОВ «Інтерспорт» у видачі дозволу на будівництво спортивно-розважального комплексу з критим басейном та житловими приміщеннями у Лабораторному провулку, 7-А. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Тип об’єкта, який замовник вказував у дозволі, мав код «Будинки багатоквартирні масової забудови».

Це суперечить функціональному призначенню ділянки, яка, відповідно до чинного Генплану м. Києва, є територією зелених насаджень загального користування.

Нагадаємо, у липні 2007 року Київрада припинила право користування ділянкою державному підприємству навчально-спортивній базі «Атлет» і передала 3,09 га в оренду на 15 років ТОВ «Інтерспорт» для будівництва, експлуатації та обслуговування спортивно-розважального комплексу з критим 50-метровим басейном та житловими приміщеннями для спортсменів та інших осіб у пров. Лабораторному, 7-А.

У серпні 2018 року «Інтерспорт» отримав містобудівні умови та обмеження для проектування спортивно-розважального комплексу з критим басейном та житловими приміщеннями. Зауважимо, що у вихідних даних «загубилися» слова «для спортсменів».

Визначена у містобудівних умовах та обмеженнях висота об’єкту – до 73,5 м – перевищує дозволену у Центральній планувальній зоні столиці висоту (не вище 27 м).

«Інтерспорт» раніше вже звертався до ДАБІ України за дозволом на будівництво, але у липні 2019 року отримав відмову. Фірма спробувала зобов’язати Держархбудінспекцію видати їй дозвіл через суд, однак програла.

Власниками ТОВ «Інтерспорт» є ТОВ «Траст Констракшн» (6%), ТОВ «Едельбург Девелопмент» (50%) і АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Босфорус Девелопмент» (44%).

Власником «Траст Констракшн» є громадянин Туреччини Вахіт Мехмет Сачаклиоглу. Він же значиться власником і керівником фонду «Босфорус Девелопмент». Сачаклиоглу також є співвласником ТОВ «Кади Кой Девелопмент», ТОВ «Центр допомоги розвитку проектів», ТОВ «ВГ16 Майбутнє», ТОВ «Аструм Пропертіз», ТОВ «ПАР Проперті Менеджмент» і ТОВ «Гуд Вил Право» разом із Сергієм Кучером – колишнім депутатом Київради у 2006-2008 рр (Блок В. Кличка, Партія регіонів), екс-очільником столичного Держардбудконтролю у 2010-2014 рр.

Власниками «Едельбург Девелопмент» є ТОВ «Київська універсальна будівельна» та Ірина Сімончук. Керівником «Едельбург Девелопмент» є Сергій Левцов, а представником фірми – його брат Валерій Лєвцов. Вони ж разом із Ольгою Солоп є власниками ТОВ «Київська універсальна будівельна». Донедавна керівником ТОВ «Едельбург Девелопмент» був Сергій Кучер. Сергій Левцов раніше був помічником Сергія Кучера, коли той був депутатом Київради. Сергій Левцов є свояком Степана Черновецького – вони одружені на сестрах-двійнятах.

Як відомо, 15 вересня 2021 року Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) офіційно припинила діяльність. Увесь персонал – звільнено, повідомив міністр громад і територій Олексій Чернишов. Замість розформованої інспекції з 16 вересня почав працювати новий орган – Державна інспекція архітектури і містобудування (ДІАМ).