Держгеонадра хоче забрати у фірми Бойка-Льовочкіна спецдозвіл на газове родовище
21.09.2021   //  

Державна служба геології та надр прийняла рішення зупинити дію спецдозволів ТОВ «КЗР Петролеум» на видобуток нафти та газу на Краснозаярському родовищі в Сумській та Полтавській областях.

Відповідний наказ №662 підписав голова Держгеонадр Роман Опімах 14 вересня.

Дію спецдозволів для фірми буде зупинено з першого грудня 2021 року.

Причиною таких рішень Держгеонадр вказано порушення Закону «Про нафту і газ». Зокрема його 37-ї статті, яка зобов’язує надрокористувачів своєчасно виконувати всі технічні вимоги затвердженого технологічного проекту розробки родовища та дотримуватися показників інвестиційної програми. Крім того, є посилання на третій абзац статті 11  Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», де підприємства зобов’язано не створювати перешкоди органам державного контролю.

«КЗР Петролеум» отримало спецдозвіл на видобуток нафти та газу на Краснозаярському родовищі в листопаді 2013 року терміном на 20 років.  Власником фірми  є ПАТ «Харківська ТЕЦ-5», бенефіціаром якої через «San Posidanius Investments Limited» вказаний австрієць Рубен Захарян. Реальним власником кіпрської компанії  ЗМІ називають екс-міністра енергетики та співголову парламентської фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко та його однопартійця Сергія Льовочкіна. На цю «San Posidanius Investments Limited» ж кіпрську компанію раніше було записано 75% акцій ПАТ «Волиньоленерго». Тепер цей пакет переписаний на АТ «ЗНВКІФ «Онікс» Анатолія Бойка – сина Юрія Бойка.

Раніше спецдозвіл на роботи на цьому родовищі були у ТОВ «Укрістгаз», яке було власником «КЗР Петролеум» до 2019 року, а ще раніше 75% «Волиньобленерго». Минулого року «Укрістгаз» припинило свою діяльність.

У серпні минулого року Держгеонадра продало «КЗР Петролум» на «голландському» аукціоні спецдозвіл на Приазовське газове родовище в Запорізькій області  за 629 тис грн., що склало 10% від початкової ціни.