Як фаворит Укравтодору вчив місцевих замовників правильно складати ТД
16.09.2021   //  

В липні цього року Служба місцевих доріг у Вінницькій області оголосила тендер на капітальний ремонт дороги О-02-12-04 Вендичани-Чернівці-Томашпіль вартістю 210 млн. грн.

В рамках цієї закупівлі один з фаворитів Укравтодору «СП «Автострада» поскаржився до Тендерної колегії АМКУ на дискримінаційні умови документації. Оскаржуваних вимог було три. І якщо дві з них, на нашу думку, були чистим проявом неуважності, «недалекості» або дискримінаційними намірами, то третя вимога замовника була цілком стандартною та законною. Але це не завадило «Автостраді» знести її в Колегії.

Все по порядку.

Серед необхідних документів замовник вказав в ТД довідку з обслуговуючих банків щодо відсутності заборгованості за кредитами. Але забув (випадково чи спеціально) додати одне слово «простроченої». І таким чином позбавив всі компанії, які мають хоч якісь кредити в банках (на техніку, розвиток бізнесу, овердрафт) можливості участі у закупівлі. «Автострада», яка за інформацією у ЗМІ, останнім часом закупилась технікою у кредит на понад 1 млрд. грн., вказала в своїй скарзі, що має кредити, але не прострочені. І Колегія, цілком логічно, зобов’язала замовника внести зміни в цій частині.

Ще однією «заточкою», викликаною «недалекістю» або бажанням обмежити конкуренцію, була вимога надати договірну ціну з документами переможця на флеш-накопичувачі. Мабуть, замовник дуже переймався якістю інтернету або кваліфікацією своїх співробітників, раптом, у них не вийде завантажити файли з Прозорро. Зрозуміло, таке бажання також було легко знесено «Автострадою» в АМКУ.

А ось третю оскаржувану вимогу вже не назвеш такою очевидно дискримінаційною та незаконною, як інші. Річ про цілком стандартну для більшості тендерів фразу про необхідність подання згоди на обробку персональних даних від усіх осіб, чиї персональні дані містяться в пропозиції. Здавалось би тут все «згідно з» та «відповідно до». Але тут справа в обґрунтуванні скаржника. Воно полягало в тому, що в одному з протоколів загальних зборів Товариства є персональні дані екс-учасника, який вже кілька років як вийшов зі складу засновників, що підтверджується інформацією у реєстрах. А тому, «Автостраді» не виявляється можливим отримати у нього таку згоду. І Колегія тут погодилась з скаржником, адже з незалежних від нього обставин він не міг взяти участь у закупівлі, і зобов’язала замовника внести зміни до ТД у цій частині.

Мораль цієї історії, мабуть, в тому, що скаржитись до АМКУ треба не тільки на відверто дискримінаційні умови та «заточки», а й на ті вимоги, які на перший погляд здаються цілком логічними та законними, але ви не можете їх виконати з об’єктивних та незалежних від вас причин і можете довести це Колегії.

Вдалих вам закупівель.

Посилання на процедуру:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-07-23-005634-b

Володимир Ахундов, «Ліга антитрасту»