Захист від «портновського» власника «Житомирської кондитерської фабрики» вже коштує Україні понад $8 мільйонів
13.09.2021   //  

Міністерство юстиції України 6 вересня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP» (США) про юридичні послуги на $1,70 млн, або 45,89 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року фірма продовжить представляти інтереси України у справі за позовом Ігоря Бойка до держави Україна. Сума позову за оцінкою позивача перевищує $100 млн.

Спір пов’язаний із ситуацією навколо кондитерської фабрики у Житомирі. У 2017 році бізнесмен Ігор Бойко заявив, що рейдерське захоплення фабрики було організоване нардепом від «Народного фронту» Сергієм Пашинським, бізнесменом Сергієм Тищенком, міністром юстиції Павлом Петренком, міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим за активної участі президента Петра Порошенка, внаслідок чого вона була виключена з ЄДР, а пізніше – захоплена силою. У 2017 році Бойка заарештували за підозрою в рейдерському захопленні тієї ж самої фабрики у 2010 році, але в 2018 році суд не продовжив арешт.

На думку Ігоря Бойка, Україна допустила незаконну експропріацію інвестицій без відшкодувань і компенсацій. Сторону Ігор Бойка представляють юристи, пов’язані з Андрієм Портновим, який до 2010 року був власником пакету акцій Житомирської фабрики, але потім продав акції Бойку. На той момент основним акціонером фабрики був бізнесмен Юрій Лещинський. Він заявив, що це Бойко рейдерськи захопив фабрику.

За кошторисом, найвищу погодинну ставку має партнер «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan» королівський адвокат Стівен Ягуш – $1 470, що на 9% дорожче, ніж торік, коли адвокату платили $1 350 за годину.

Третіми особами залучать українську фірму «Lexwell & Partners» Андрія Колупаєва (однокурсник Олексія Філатова, заступника голови АП при Порошенку), котрий має погодинну ставку $300, та експерта з питань квантуму Джона Еллісона з компанії «FTI Consulting LLP» (Британія), який отримає за свої послуги фіксований гонорар $39 тис.

Закупівлю провели за переговорною процедурою, бо вона пов’язана із захистом прав та інтересів України. Із 2017 року з фірмою уклали угод по цій справі на суму $8,14 млн.

Раніше Міністерство фінансів залучало американську «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP» для представництва України у справі так званого «боргу Януковича».