Вартість захисту України від росіян по «Промінвестбанку» перевищила $5 мільйонів
10.09.2021   //  

Міністерство юстиції України 30 серпня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Shearman & Sterling LLP» (Франція) про юридичні послуги на $3,83 млн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У грудні 2019 року Мін’юст провів переговорну процедуру з трьома міжнародними юридичними фірмами щодо представництво інтересів України у справі за позовом державної корпорації розвитку «ВЭБ.РФ» (Росія) до держави Україна. «Shearman & Sterling LLP» запропонувала найнижчу ціну в $350, тому договір уклали саме з нею. У листопаді 2020 року фірмі без конкуренції дали $1,27 млн, а нині – $3,83 млн. Таким чином, загальна вартість трьох угод із нею щодо цієї справи становить $5,10 млн.

Погодинна ставка двох партнерів і п’яти співробітників фірми складає $650, як і торік,

У якості місцевого юридичного радника в Україні залучать ТОВ «Авеллум Партнерс» Миколи Стеценка, Гліба Бондаря та Костянтина Лікарчука по $250 на годину, а на Британських Віргінських островах – компанію «Appleby» по $550-850 на годину.

Як пише замовник, влітку 2019 року держкорпорація «ВЭБ.РФ» подала в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма позов проти України. Вона вважає свої інвестиції до українського ПАТ «Промінвестбанк» незаконно експропрійованими. На її думку, це порушило її права як інвестора, що випливають з Угоди між Кабміном України та Урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року.

«ВЭБ.РФ» заявила, що порушення її прав полягає у скасуванні Україною ліцензії банку на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, забороні державним установам співпрацювати з ним та обмеженні його здатності залучати депозити від приватних осіб.

Також позивач стверджує, що банку було заборонено сплачувати дивіденди та повертати кредити «ВЭБ.РФ». Україна в особі регулюючих органів, мовляв, закликала позивача продати банк, але потім заблокувала продаж і повідомила, що банк має відмовитися від своєї банківської ліцензії. Сума позову, за оцінкою позивача, складає понад $200 млн.

Цьогоріч трибунал прийняв часткове рішення, що має юрисдикцію щодо цієї справи. Але Україна з цим не згодна і планує подати апеляцію, бо вважає позивача державним органом та інструментом політики Росії, який не мав права подавати позов як російський інвестор.

Нагадаємо, незадовго до подання росіянами цього позову, навесні 2019 року 99,77% акцій «Промінвестбанку» було арештовано держвиконавцем на вимогу структур, пов’язаних із групою «Приват» Ігоря Коломойського з партнерами. Цей арешт відбувся на виконання рішення Арбітражного суду Гааги від 2018 року про стягнення з Росії $159 млн у якості компенсації за експропрійоване в «приватівців» майно в окупованому Криму.

Навесні 2020 року 99,77% акцій «Промінвестбанку» на аукціоні купило ТОВ «Фінансова компанія «Фортіфай», яке у свою чергу придбали структури Сергія Тігіпка. При цьому, як пише «Цензор», «Фортіфай» оформили на менеджерів з орбіти оточення Коломойского.

Цьогоріч Нацбанк не погодив опосередковане придбання понад 99% акцій банку Сергієм Тігіпком. Північний апеляційний госпсуд скасував продаж акцій за позовом «ВЭБ.РФ».

Фірма «Shearman & Sterling LLP» також представляє Україну в справі за позовом від ПАТ «Газпром» та у справі щодо ПрАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» за позовом від компаній «Emergofin B.V.» (Нідерланди) і «Velbay Holdings Ltd.» (Кіпр).