Підігрування змовникам чи підвищення стандарту доказування – чого чекають суди від АМКУ та чи здатен Комітет задовольнити служителів Феміди?
10.09.2021   //  

Автор: Олена Поканєвич, фахівчиня з конкуренційного права та M&A платформи «Ліга антитрасту»

Господарський суд скасував штраф АМКУ за змову двох компаній на тендерах Дніпровської міськради на суму 40 млн.грн., повідомила «Ліга антитрасту».

Ще у 2016 році комунальне підприємство «Інфо-Рада-Дніпро» Дніпропетровської міської ради провело три закупівлі інформаційно-комунікаційних технологій для міської ради та лікарень (комплексів та систем для забезпечення термінально-серверного способу роботи, захищення каналів передачі даних тощо) та систем і обладнання для відеоспостереження у м. Дніпро.

До участі у відкритих торгах були допущені дві компанії: ТОВ «Мега Лінк» та ТОВ «Інтелект Дніпро Телеком». За результатами аукціонів у всіх торгах перемогло «Мега Лінк», з яким уклали договори на 40,7 млн. грн.

Однак, Дніпропетровське обласне тервідділення АМКУ побачило ознаки змови на торгах і почало розслідування. А у листопаді 2020 р. за результатами розгляду справи тимчасова адміністративна колегія АМКУ оштрафувала учасників: «Мега Лінк» майже на 7 млн. грн за три порушення, «Інтелект Дніпро Телеком» – 277,7 тис. грн.

Доказів змови комітет назбирав чимало:

  • спільне використання учасниками однакових IP-адрес та засобів зв’язку;
  • схожість документів та наявність однакових помилок у документах;
  • подання своїх пропозицій в один і той же день та з невеликою часовою розбіжністю;
  • одночасне отримання банківських гарантій;
  • надання у складі ТП договорів оренди одних і тих самих транспортних засобів;
  • однакові характеристики деяких електронних файлів учасників;
  • учасники не знижували ціну під час аукціонів;
  • надання одним учасником іншому безвідсоткової фінансової допомоги;
  • наявності сталих господарських зв’язків між учасниками та засновником одного з учасників торгів;
  • залучення одним учасником під час господарської діяльності бухгалтера іншого учасника.

«Мега Лінк» оскаржив до суду штраф комітету.

Суд став на сторону учасника торгів та зазначив, що ознаки схожості в діях (бездіяльності) суб’єктів господарювання не є достатнім доказом змови учасників.

Адже на думку суду, дії, які АМКУ вважає доказами змови між учасниками, не заборонені законодавством і не підтверджують, що між учасниками відбувався обмін інформацією під час формуванні конкурсних пропозицій для участі у торгах.

І оскільки антиконкурентна узгоджена поведінка має бути підтверджена доказами, а не виявлятися у простому співпадінні дій суб’єктів господарювання, зумовленому специфікою відповідного товарного ринку, суд дійшов висновків, що:

  • Комітет не встановив намір суб`єктів господарювання погодити (скоординувати) поведінку під час підготовки пропозицій;
  • суд не вбачає використання однакових IP-адрес безумовною підставою кваліфікації дій учасників торгів як антиконкурентних узгоджених;
  • синхронність дій, схожість документів та наявність однакових помилок у документах, не мають ознак антиконкурентних узгоджених дій і не свідчить, що між учасниками могла існувати будь-яка змова;
  • однакові довідки, суд не вважає належним доказом, оскільки такі технічні помилки та способи написання є достатньо поширеними;
  • Комітет не довів що один і той самий бухгалтер брав участь у формуванні ТП обох компаній;
  • саме лише перебування компаній у фінансових та господарських відносинах не є свідченням узгодженості дій.

Як бачите, набір доказів, зібраних АМКУ – є типовим для такої категорії справ та раніше здебільшого задовольняв сформований суддями стандарт доказування. Проте останнім часом ми спостерігаємо тенденцію тяжіння судів до більш прямих доказів змов, які антимонопольникам без взаємодії з правоохоронцями зібрати неможливо.

Поки зарано робити висновки про новий підхід суддів до доведення тендерних змов Комітетом. Можливо, це лише підігрування окремим змовникам. Слідкуємо за подальшим рухом по вищим інстанціями цієї та інших схожих справ.

Довідково:

Станом на 2020 рік засновниками дніпровського «Мега Лінку» були Дмитро Шевчук , Вадим Єрмолаєв  і В’ячеслав Мішалов, який був секретарем Дніпровської міськради з березня 2016 року по листопад 2017 року. А під час вищезгаданих розіграних тендерів фірма належала «Телемосту».

Дніпровський «Інтелект Дніпро Телеком, як і «Телеміст», належить ТОВ «Компанія з управління активами «Альтус Ассетс Актівітіс». А тим у свою чергу володіють Степан Пустельник і ТОВ «Актив-РЗ» того самого Степана Пустельника, Анни Колпакіді, Євгена Крамаря, Сергія Уланова, Оксани Барабанової та Ірини Івашиної.

Посилання на судове рішення:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/98138896

Олена Поканевич, експерт «Ліги антитрасту»