На Кропивниччині 68 га землі через підставних осіб опинились в руках оточення «слуг народу»
09.09.2021   //  

У Пантаївській громаді Кіровоградської області 68 га землі опинились в руках оточення «слуг народу». Про це написав Дмитро Сінченко в «Економічній правді».

У грудні 2020 р. ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області видало наказ, згідно з яким Пантаївська селищна рада отримала землі держвласності площею 1506 га. Всі ділянки розташовані на території Бандурівської та Диківської сільради, які увійшли до складу відповідної селищної ради. Утім не всі землі дійшли до адресата.

«Один із земельних масивів, площею 68 га, облуправління Держгеокадастру перед цим поділило по 2 га з подальшою приватизацією. Через це Пантаївська селищна рада втратила мінімум 270 тис грн. орендної плати щороку», – розповідає староста села Диківка Володимир Андрієнко.

Після того як «щасливчики» безоплатно отримали від держави свої наділи, вони одразу почали їх продавати в одні руки. В лютому 2021 р. земельні ділянки приватизували.

«У людей цю земельну ділянку скупила одна особа – Іванець Аліна Євгеніївна. 32 ділянки вона скупила, і їх почали об’єднувати в одну. Люди, на мою думку, підставні. Якщо одна людина потім скупила», – ділиться своїми думками землевпорядник Пантаївської селищної ради Олена Лазаренко.

Аліна Іванець, 21 рік, студентка, художниця, переїхала до міста Ванкувер  в Канаді, але в українських ЗМІ з’являлась переважно як фігурант земельних скандалів. Так, у 2019 р. Аліна зі своєю мамою Людмилою Бойченко через суд намагалась домогтися видачі будівельних паспортів для забудови території парку Аксьонкіної у Кропивницькому. Дівчина має у власності чимало землі. Також вона значиться співзасновницею ТОВ «Альфа-Енерго-Актив», яким керує Людмила Бойченко, її мати.

Людмила Бойченко (дівоче прізвище Згривець) має стосунок ще до 30 фірм, у власності близько 30 земельних ділянок. Вона очолює ПП «Альфа-Земпроект». Саме це підприємство і здійснювало поділ спірної земельної ділянки у селі Диківка. Більше того, безпосереднім виконавцем робіт значиться Бойченко Інна Олександрівна, очевидно – сестра чоловіка Людмили Бойченко.

Федір Згривець – дядько Людмили Бойченко, засновник родинного агробізнесу на Кропивниччині, директор і власник близько 40 агрофірм, працював головою Кіровоградської РДА та заступником голови ОДА, балотувався в депутати від Блоку Юлії Тимошенко, був депутатом облради від «Фронту змін» та Кропивницької міськради від «БПП». Син, Руслан Згривець, продовжує справу батька в агробізнесі, донька, Людмила Згривець – депутатка Кропивницької міськради від «Слуги народу».

Згривці – близькі бізнес-партнери ще відомішої родини агробізнесменів Тарасових.

Сергій Тарасов – один із найбагатших аграріїв України, засновник групи компаній «Агроспецсервіс» та агрохолдинга «I&U Group», один із спонсорів партії «Слуга народу». Його син Олег Тарасов – нардеп від «Слуги народу». Як зазначають місцеві чиновники, Тарасови впливають на ключові кадрові призначення в області, контролюють обласну і значну частину місцевих рад.

Всі землі у сусідній до Пантаївської – Суботцівській громаді – поблизу приватизованої землі обробляють компанії агрохолдингу родини Згривців. Згадану землю вже почали обробляти представники саме цього агрохолдингу.