Мати нардепа із топ-5 авторів корупційних законопроектів приросла нерухомістю і «Теслою» на 15 мільйонів
09.09.2021   //  

70-річна мати народного депутата «Слуги народу» Андрія Клочка в останні два роки стала а власницею нерухомості та авто на загальну суму біля 14,5 млн грн.

Про це йдеться в сюжеті Марії Землянської для Bihus.Info.

Андрій Клочко став депутатом по списку партії «Слуга народу» в серпні 2019-го. А наступного року його мати пенсіонерка Наталія Клочко купила авто – Tesla Model X 2016-го року випуску. Ціни та такі машини на вторинному ринку стартують від 1,2 млн грн.

Того ж року Наталія Клочко стала власницею 24 соток в селі Блиставиці, що в 25 км від Києва. Ділянка знаходиться на території закритого котеджного містечка посеред лісу, з власним озером. Наразі на ділянці нічого немає. Проте тільки землю в цьому місці продавали за 86 тис грн. за сотку без комунікацій. За таких цін ділянка в Блиставиці коштувала метрі нардепа майже два мільйона гривень.

У квітні 2021-го Клочко купила будинок на 150 кв м під Броварами у селі Перемога. За цією адресою знаходиться котеджне містечко «Viva Village Town», де розташовано 13 таунхаусів. Нині будинки трохи меншої площі будинку Клочко пропонують за 1,8 млн грн.

І в серпні 2021-го Наталія Клочка купила одразу дві квартири (на 200 і на 68 кв м) і нежитлове приміщення (4,5 квм) в столичному ЖК «Рів’єра». Комплекс розташований поблизу метро «Славутич» та виходу до пляжу на Дніпрі. Середня вартість квадрату в цьому ЖК – 35 тис грн. Тож нерухомість матері нардепа мала б коштувати близько 9,5 млн. грн.

Таким чином, за останні два роки Наталія Клочко стала власницею майна на 14,5 млн грн. Бізнесом жінка офіційно не займається. ЇЇ син-нардеп нині  очолює комітет з організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. В декларації самого нардепа власного житла у родини немає, зазначено лише дві квартири для реєстрації і одна на понад 100 квадратів в оренді. З авто у нього два «запорожця»,  Volkswagen Touareg 2011-го року випуску та Toyota Rav4 2016-го. Цього року родина Клочка придбала Nissan Leaf 2012-го та Mercedes S63 2014-го років випуску.

До парламенту Клочко був приватним підприємцем з основним видом діяльності – торгівля книгами в спецмагазинах. Дружина і нині займається підприємницькою діяльністю, торік вона задекларувала понад 3,3 млн доходів.

Від «Наших грошей»

Андрій Клочко увійшов до п’ятірки нардепів  за кількістю поданих законопроектів, які містять корупціогенні фактори. Про це свідчить рейтинг Інститут законодавчих ідей, який було складено за підсумками майже двох років роботи нового парламенту. Станом на червень 2021 року Клочко був причетним до 20 таких законопроектів.

Також Клочко був причетним  до реформування Держархбудіспекції (ДАБІ) разом із екс-начальником управління дозвільних процедур ДАБІ Олександром Сергієнком, якому приписували схему схему «5 доларів з квадрату» на будівельному ринку. Реформування йшло під контролем Офісу президента. В підсумку, ініційовані кроки реформи не принесли позитиву для держави.