Афера на мільйон або чому Нацполіція розслідує змову міжнародної фармкомпанії та українських дистриб’юторів
09.09.2021   //  

Servier – друга за розміром французька фармацевтична компанія та один із визнаних світових лідерів у сфері кардіології.

ЇЇ представник в нашій країні ТОВ «Серв’є Україна» вже майже 20 років імпортує лікарські засоби для лікування серцево-судинних, нейропсихіатричних захворювань, цукрового діабету, онкології. Серед них є лікарські засоби, які запатентовані і не мають аналогів в Україні.

На теперішній час продуктове портфоліо в Україні представлене 19 оригінальними брендами.

В 2016 році АМКУ довів змову «Серв’є Україна» і п’ятьох вітчизняних дистриб’юторів – ТОВ СП «Оптіма-Фарм, ЛТД», ТОВ «БаДМ», ПрАТ «Альба-Україна», ТОВ «А’СТА», ТОВ «Людмила-Фарм» під час реалізації ліків групи компаній Servier.

Протягом 2011-2012 років «Серв’є Україна» та дистриб’ютори, під час державних закупівель ліків встановлювали ціни, які були на 11-19 % вищими від середніх цін реалізації цих ліків по іншим каналам. Поділивши ринки за територіальним принципом, асортиментом товарів, за колом споживачів, вони контролювали обсяги продажу лікарських засобів, фінансові потоки, цінові тенденції на території України. За це дистриб’ютори отримували винагороди у вигляді знижок, бонусів, тощо.

Усіх учасників узгоджених дій Комітет оштрафував на загальну суму близько 3,5 мільйонів.

«Серв’є Україна», «Оптіма-Фарм, ЛТД», «БаДМ» намагались оскаржити в судах рішення Комітету, але програли і сплатили в бюджет України і штрафи, і пеню.

Але «Серв’є Україна» інкримінують не лише порушення антимонопольного законодавства.

У серпні 2018 року Національна поліція почала розслідування щодо «Серв’є Україна» та дистриб’юторів вже за ознаками кримінального правопорушення. Їх підозрюють у привласненні, розтраті або заволодінні майном в особливо великих розмірах, під час реалізації ліків групи компаній Servier через ті ж таки державні закупівлі у 2011-2012 роках. Мова йде про завищення цін шляхом приховування наданих виробником знижок на лікарські засоби на суму близько 1 000 000 грн.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливав 03.04.2021, однак поки що Головне слідче управління Національної поліції не знайшло достатніх доказів для вручення обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення службовим особам ТОВ «Серв`є Україна», ТОВ «БаДМ», ТОВ СП «Оптіма-Фарм, ЛТД», ТОВ «Вента ЛТД».

Тому слідчі звернулись до суду з клопотанням продовжити строк для проведення слідчих (розшукових) дій, зокрема:

  • допиту службових осіб компаній;
  • проведення судово-економічної експертизи для підтвердження завданих збитків;
  • направлення запитів та вивчення документів міжнародних компетентних органів.

Суд подовжив строк досудового розслідування у цій справі до 03.04.2022.

«Фінансові здобутки та успіхи» під час державних закупівель 2011-2012 років наздоганяють «Серв’є» і через десять років. А ми сподіваємось на прийняття законного рішення у кримінальній справі.

Посилання на рішення АМКУ:

https://amcu.gov.ua/news/pivnichniy-apelyatsiyniy-gospodarskiy-sud-pidtrimav-amku-u-spravi-shchodo-farmatsevtichnoi-kompanii-serve-ta-ii-distribyutoriv

Посилання на судові рішення:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/96584805

https://reyestr.court.gov.ua/Review/96584805

Анжеліка Ізотова, експерт «Ліги антитрасту»