Партнер Буткевича очолив держпідприємство, що отримало дозволи на уранову руду як і сам Буткевич
08.09.2021   //  

Державна служба геології та надр видала наказ про надання Казенному підприємству «Кіровгеологія» без проведення аукціону спецдозволу на геологічне вивчення уранових руд на ділянці Новоолексіївська в Кіровоградській області.

Про це написало видання «Надра. Інфо» з посиланням на наказ №605 від 16.08.2021 року за підписом першого заступника голови Держгеонадр Володимира Бучка.

Спецдозвіл буде видано на п’ять років. В заяві про надання спецдозволу підприємство вказало, що геологічна розвідка буде профінансована за рахунок державного бюджету.

Ділянка Новоолексіївська знаходиться на північний схід від міста Новоукраїнка. Найближчі населені пункти – Мар’янопіль і Кам’яний міст.

Олександр Залужний та Роман Опімах

В січні 2021 року голова Держгеонадр Роман Опімах представив нового гендиректора «Кіровгеологія» – Олександра Залужного.

Нині в Україні видано лише сім уранових спецдозволів. Чотири із них видані держпідприємству «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» для видобутку урану в Кіровоградській області. Мова йде про Центральне, Мічуринське, Ватутінське та Новоконстянтинівські родовища.

Ще три спецдозволи належать приватному ТОВ «Атомні енергетичні системи України». Це дозвільні документи на ділянки Сафонівська (Миколаївська обл.) та Новогурівська (Дніпропетровська обл.), а також на площу Михайлівська (Миколаївська обл.).

Бенефіціаром фірми є співвласник мережі АТБ Геннадій Буткевич, його молодшими бізнес-партнерами виступають Олександр Настенко та Віталій Якименко. Останній – батько нардепа фракції «Слуга народу» Павла Якименка. Він Голова парламентського підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. «АЕСУ» заявляла про плани видобутку урану.

Від «Наших грошей»

Олександр Залужний до призначення генеральним директором «Кіровгеології» працював заступником начальника цього підприємства. На цій посаді він вперше подав  декларацію весною 2019 року. В ній він вказав, що в 2018 році був одноосібним власником ТОВ студія «Місто». Це телеканал в Полтаві «Центральний». ЗМІ називали кінцевими власниками телеканалу екс-мера Полтави Андрія Матковського та нардепом Андрієм Веревським (власник «Кернел»). Залужний був помічником Веревського  в Верховній Раді в 2000-х роках, займав посаду заступника гендиректора «Кернел Трейд».

За даними Youcontrol, на початку весни 2019 року він поступився місцем власника телеканалу Ганні Рибалка. Це дочка Геннадія Буткевича, яка залишила прізвище свого колишнього чоловіка – екс-нардепа Сергія Рибалки. Зміна власників телеканалу співпала з переходом Залужного на роботу в КП «Кіровгеологія».

Залужний задекларував дохід від Ганни Рибалки в сумі 14,32 млн грн. Роком раніше  він говорив, що купив телеканал за 250 тис грн. Ця сума в 58 разів менша отриманого доходу від Ганни Рибалко.

В липні 2011 року власником студія «Місто» стало ТОВ «Інвестиції в розвиток», яке записане на Дениса Козлітіна.

Після зміни влади в липні 2019 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження №22019101110000111 за підозрою щодо колишніх працівників КП «Кіровгеологія» у розголошенні державною таємниці, що дозволило ТОВ «Атомні енергетичні системи України» отримати спецдозволи на проведення робіт на уранових родовищ.  Мова йшла про передачу фірмі казенним підприємством нібито секретної геоінформації по Сурському родовищу. В ході розслідування СБУ також встановило, що після передачі інформації на роботу в «АЕСУ» перейшов колишній керівник «Кіровгеології» та  топ-посадовці  казенного підприємства.

Після відкриття кримінального провадження СБУ провела допити можливих свідків передачі держпідприємством інформації приватній фірмі, але не встановила фактів розголошення державної таємниці. Наприклад, директор «Кіровгеологія» сказав, що в підготовлених документах по Сурському родовищу запаси урану вказали в умовних одиницях, щоб  не розголошувати дійсні запаси, які обраховуються в тонах.

В підсумку, факт передачі держтаємниці не було встановлено, в 2020 році слідчий СБУ Сергій Тарадойна двічі закривав справу, а прокурор скасовував ці постанови. Але в березні 2021 року Печерський райсуд відмовився продовжити розслідування.

Юрій Школяренко, «Наші гроші»