L’amour à trois. Чи встоїть в судах штраф АМКУ за змову підрядників Укравтодору
08.09.2021   //  

12 серпня Антимонопольний комітет оштрафував ДП «Вінницький облавтодор», ТОВ «СУАП «Інтервіас Україна» та ТОВ «Шляхбуд» на загальну суму понад 45 млн. грн. за змову на торгах з експлуатаційного утримання та поточного ремонту доріг.

Мова йде про закупівлю Служби автомобільних доріг у Вінницькій області вартістю 50 млн. грн. На тендер, оголошений у квітні 2019 року, виявлені АМКУ змовники подались втрьох. І навіть показали імітацію торгів на аукціоні, знизивши свої пропозиції на півтора-два відсотки. Перемогу тоді отримало «Інтервіас України» з економією аж 4,5%. Мабуть тому, що у 2019 році, «Великого будівництва» ще не було, тож і змовники були скромнішими.

Розподіл штрафу компаніям такий:

ДП «Вінницький облавтодор» – 19 764 090 грн.

ТОВ «СУАП «Інтервіас Україна» – 14 030 258 грн.

ТОВ «Шляхбуд» – 12 065 480 грн.

Як бачимо, найбільший штраф знову припав на державну компанію та буде заплачений з наших з вами податків.

Крім штрафів, компанії отримали ще трирічний бан на участь у закупівлях.

Що ж до ознак змови, їх перелік викликає у нас сумніви щодо того, що ці штрафи зможуть встояти в українських судах, які останнім часом дуже високо підняли планку достатніх для визначення змови доказів:

  • оренда офісу або виробничого приміщення у конкурента на торгах;
  • взаємна оренда техніки один в одного;
  • господарські відносини: у 2018-2019 рр. «Шляхбуд «та «Вінницький облавтодор» були основними замовниками робіт «Інтервіас Україна»;
  • надання конкуренту позитивного відгуку для участі у торгах;
  • телефонні розмови між співробітниками компаній в період підготовки пропозицій та участі в процедурі;
  • створення документів пропозиції в один день за допомогою однієї програми для сканування виробництва Hewlett Packard;

Безперечно, комбінація усіх наведених фактів та доказів вказує на те, що між учасниками, скоріш за все, була координація дій під час участі у закупівлі, а отже і змова.

Але суди останнім часом при скасуванні рішень АМКУ щодо змов вказують, що наявність обставин, за яких учасники могли змовитись, не є доказом самої змови. Тобто, можливість змови – не є змовою.

За дужками рішень судів лишається те, як АМКУ, не маючи повноважень, притаманних охоронним органам, може зібрати прямі та беззаперечні докази змови, окрім явки з повинною самих змовників.

А поодинокі випадки співпраці АМКУ з правоохоронцями так само успішно оскаржуються в судах (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1834004526760677&id=100004534422805).

Ну і звичайно не можемо не згадати про наші багатостраждальні звернення про дорожні змови. По деяких з них АМКУ вже більше року не може визначитись, чи була змова чи ні. При чому, серед ознак були такі кричущі факти, як одночасне отримання документів в одному банку, одночасне посвідчення у одного нотаріуса, довірена особа компанії була довіреною особою засновника компанії-конкурента на торгах, тощо.

Серед поданих нами звернень було і одне щодо змови того ж «Вінницького облавтодору» з одним з дорожніх фаворитів «СП «Автострада», які також мають спільну фактичну адресу, орендують один в одного техніку та навіть беруть один одного на субпідряд в тих тендерах, де, нібито, були суперниками. Вже майже рік пройшов з часу подання, а Комітет досі досліджує.

До речі, саме з вказаним фаворитом та екс-картелівцем «Автострадою» покарані за змову компанії зустрічались на тендерах найчастіше. Чи не є це просто усунення конкурентів на регіональному ринку руками АМКУ?

Більше про історію наших звернень можна почитати за посиланням:

https://www.facebook.com/league.antitrust/posts/375419927276295

Посилання на процедуру:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-04-18-001033-b

Посилання на рішення АМКУ:

https://amcu.gov.ua/npas/pro-porushennya-zakonodavstva-pro-zahist-ekonomichnoyi-konkurenciyi-ta-nakladennya-shtrafu-226

Володимир Ахундов, «Ліга антитрасту»