«Зелений» бізнес Ахметова збільшив прибуток у п’ятеро, хоч і зменшив виробництво на 19%
07.09.2021   //  

Нідерландська компанія DTEK Renewables B.V. (ДТЕК ВДЕ), у що управляє активами холдингу ДТЕК Ріната Ахметова у сфері відновлюваної енергетики, за підсумками першого кварталу 2021 року отримала чистого прибутку 2,51 млрд грн. Роком раніше за аналогічний період чистий прибуток компанії склав 0,44 млрд грн.

Про це йдеться в звіті компанії.

На зростання прибутку вплинуло, зокрема, покращення платіжної дисципліни державного «Гарантованого покупця» та погашення ним весною-літом цього року 36% раніше накопиченого боргу. Тепер борг держпідприємства становить 3,16 млрд грн.

При цьому, за звітній період загальна виручка ДТЕК ВДЕ  упала на 6,3% до 3,84 млрд грн. В компанії це пояснили зменшенням обсягів виробництва електроенергії на 19% через погіршення погодних умов, зниженням середньої зниження середньої ціни е/е (внаслідок укладання меморандуму з урядом) та укріплення гривні щодо євро.

Паралельно ДТЕК ВДЕ прозвітувала про отримання 8,4 млн євро додаткового доходу через скорочення виробництва.

Крім того, з презентації компанії також відомо, що державне НЕК «Укренерго» оплатило компанії 70 тис МВт-год. виробленої електроенергії, яка не була спожита.

Через зниження виробництва операційний прибуток до сплати процентів, податків та амортизації (EBITDA) знизився на 20% – до 100,2 мн євро.

ДТЕК ВДЕ – найбільших виробник зеленої енергії в Україні. В листопаді 2019 року компанія розмістила єврооблігації на 325 млн євро з терміном обігу на п’ять років під 8,5% річних.  Було анонсовано, що ці кошти підуть на будівництво Тилігульської вітроелектростанції (ВЕС) у Миколаївській області потужністю в 126 МВт. Минулої весни ДТЕК ВДЕ заявив про початок будівництва разом із датською Vestas.

Загальна встановлена ​​потужність сонячних та вітрових електростанцій ДТЕК ВДЕ нині становить 950 мВт-год. За підсумками минулого року компанія виробила 2,4 млн МВт-год, або 24% від загального обсягу виробництва «зеленої» генерації.