«Медзакупівлі» за 19 мільйонів замовили ліки від ВІЛ у півтора раза дешевше, ніж торік
07.09.2021   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України у серпні за результатами тендерів підписало три договори про закупівлю препаратів для лікування ВІЛ на загальну суму 19,25 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня на умовах DAP (без розмитнення) поставлять лопінавір/ритонавір у різних дозуваннях – комбінацію противірусних препаратів, яка потрібна для лікування ВІЛ.

Фірма «Magnipharma» (Латвія) за 10,86 млн грн. поставить 1,53 млн таблеток Ритовір-Л у дозуванні 200 мг/50 мг виробництва компанії «Hetero Labs Limited» (Індія) по 7,10 грн.

Навесні Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України замовив іншій фірмі 855 тис таблеток в півтора раза дорожче – по 11,99 грн. А «Медзакупівлі» торік замовляли їх нинішній фірмі майже вдвічі дорожче – по 12,50 грн.

Також ТОВ «Людмила-Фарм» отримало два замовлення на суму 8,39 млн грн. Воно має поставити таку продукцію компанії «AbbVie Deutschland GmbH & Co. KG» (Німеччина):

  • 420 тис мл розчину Калетра у дозуванні 80 мг/20 мг по 5,84 грн.
  • 1,24 млн таблеток Алувіа у дозуванні 100 мг/25 мг по 4,77 грн.

У минулому році «Медзакупівлі» замовляли у цього ж постачальника препарат Калетра майже за такою ж ціною 5,85 грн., а препарат Алувіа в півтора раза дорожче – по 7,32 грн.

Столичні аптеки продають Калетра по 6,25 грн. за мл, а Алувіа в цьому дозуванні немає.

Сума угод на третину нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 30,68 млн грн.

На найбільших активних торгах конкурентами «Magnipharma» були «Людмила-Фарм», ТОВ «Діатом» і ТОВ «Фармаклуб». На інших торгах єдиним конкурентом «Людмила-Фарм» було ТОВ «Белітрейд», причому ніхто не знижував ціну під час обох аукціонів.

Два фірми не допустили до двох аукціонів. «Aurobindo Pharma Limited» (Індія) не подала аналогічний договір та інструкцію до препарату, а «M.Biotech Limited» (Велика Британія) не підтвердила належним чином реєстрацію препарату ні в Україні, ні в Індії, ні в США.

Латвійська «Magnipharma» із статутним капіталом 145 тис євро на чолі з Вікторією Годлевською належить латвійській «Lichtmann Group» латвійця Віталія Мітрофанова.

Столична «Людмила-Фарм» належить Костянтину Грошеву та Олені Мироновій.