Машинка по збору хабарів з інвесторів на Липківського
07.09.2021   //  

Текст: Агія Загребельська, співзасновниця “Ліги антитрасту”, держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр.

Будь-який інвестор перш ніж вкласти гроші в більш-менш великий актив має отримати дозвіл в Антимонопольному комітеті (дозвіл на концентрацію).

За часів «злочинної влади Януковича» на дозволах стояла «машинка по збору хабарів з інвесторів». Хочеш отримати дозвіл – заплати. Так європейські та американські компанії швидше «знайомилися» з Україною.

А якщо інвестор ще й мав до цього бізнес в Україні, то він за нашим законодавством повинен отримувати дозвіл на будь-які його великі придбання в інших країнах світу. Для прикладу, канадська компанія купує завод у Франції, але має отримати дозвіл на це в Антимонопольному комітеті України, бо тут вона також веде бізнес.

Тому для «відлякування» західних інвесторів одна «машинка по збору хабарів» перетворювалася на прибутковий «бізнес». Раз на тиждень десять концентрацій по десять тисяч доларів – вже $100к на тиждень є. Сума на рік перевищує $1 млн кешем.

За часів Порошенко та Терентьєва цю «машинку» прибрали. АМКУ продовжував не помічати монополії олігархів, але з інвесторів хабарі не збиралися. Це було спільною принциповою позицією всього складу АМКУ.

Першим відчули полегшення юридичний ринок, а потім інвестори. Комітет припинив бути для них «корумпованим поліцейським» та в частині отримання дозволів перетворився на комфортний сервіс.

Через кілька місяців після призначення головою АМКУ Ольги Піщанської ситуація змінилася.

Кожна третя подана бізнесом заява про концентрацію – повертається без розгляду з формальних підстав.

Левова частина повернутих заяв – іноземні інвестори, транзакції яких відбуваються закордоном та жодним чином не стосуються українських ринків.

Бізнес такі «без розгляду» не оскаржує до суду, бо перенести на роки українського судового процесу укладення договору про купівлю заводу в США – неможливо і божевільно. Як і публічно сваритися з Антимонопольним комітетом.

Але в двосторонніх комунікаціях вони чітко артикулюють дежавю. Так само все починалося в АМКУ-Януковича. Потім вже всі знали, куди і скільки занести, щоб проблем не було. І таке саме вони спостерігають за АМКУ-Зеленського.

З єдиною відмінністю – зараз є «Ліга антитрасту».

Тому, хочу попередити «заробітчан» в АМКУ та на Банковій:

– ми дізнаємось про «модель вирішення» питання

– і зробимо все для того, щоб:

– про неї дізналися мільйони

– та знайшлися сміливці, що прийдуть вам «давати» після «інструктажу» в НАБУ.

Тому, краще забудьте швидше про цей «бізнес».

Користі від вас все одно немає, так хоча б не шкодьте.

Блог від: Агія Загребельська