«Медзакупівлі» на відкритих торгах замовили ремдесивір удвічі дешевше, ніж торік за ковід-процедурою
06.09.2021   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 31 серпня за результатами тендеру замовило компанії «M.Biotech Limited» (Велика Британія) поставку препарату ремдесивір на 4,79 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У вересні-жовтні на умовах DAP (без розмитнення) поставлять 14 346 флаконів препарату ремдесивір під торговою назвою Ципремі у дозуванні 100 мг по 334 грн. Виробником є компанія «Cipla Limited» (Індія) на дільниці компанії «Nitin Lifesciences Limited» (Індія).

Рік тому «Медзакупівлі» за процедурою звітування COVID-19 замовили виробнику «BF Biosciences Limited» (Пакистан) його аналог Ремідія по 686 грн., тобто вдвічі дорожче.

Вартість договору на чверть нижча від очікуваної вартості закупівлі у 6,31 млн грн.

Конкурентами були:

  • компанія «Pube Global Sp. z o.o.» (Польща) зі згаданим препаратом Ремідія;
  • ТОВ «Гетеро Лабз Лімітед» із препаратом Ковіфор виробництва «Aspiro Pharma Limited» (Індія);
  • ТОВ «Діаліз Медик» із препаратом РемВін виробництва «Biocon Biologics Limited», «Syngene International Limited», «Kamla Lifesciences Limited» (Індія).

Британську «M.Biotech Limited» контролює Сарвеш Бхаргава (Sarvesh Bhargava) з Індії, який живе в Україні. Тут він є співвласником ТОВ «Біотек Консалтинг». Уповноваженим представником компанії «M.Biotech Limited» є українська юристка Вікторія Туренко.

Довідково:

Мова про синтетичний противірусний препарат, який розробила «Gilead Sciences, Inc.» (США) для лікування хвороб, спричинених вірусами Ебола і Марбург. Вона тимчасово надала низці виробників ліцензії на виробництво ремдесевіру для задоволення попиту в світі у зв’язку з дослідженнями ефективності при лікуванні коронавірусної хвороби.

Торік «МЗУ» писали, що це перший препарат, що продемонстрував успішні результати під час експериментального лікування хворих на COVID-19. Використання ремдесивіру тимчасово дозволено або затверджено для лікування хворих на COVID-19 в 50 країнах; його купують США, ЄС, Велика Британія, Ізраїль, Японія, Сингапур, ОАЕ, Тайланд.

За даними видання «Ліга.Новини», торік Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала проміжні результати дослідження, які демонструють, що ремдесивір «не знизив достовірно смертність (у пацієнтів без штучної вентиляції легень або в будь-якій інший підгрупі), не вплинув на час початку штучної вентиляції легень або тривалість госпіталізації». Тому ВООЗ не рекомендує його для лікування хворих на COVID-19.

«Медзакупівлі» з приводу цього наголошували, що дослідження ВООЗ ще не рецензоване науковцями та не опубліковане у наукових журналах. Крім того, вони нагадували, що не формують потребу в ліках, а закуповують їх відповідно до доручень МОЗ України.