Міненерго просить держбанки прокредитувати «Центренерго». Чи має втрутитись АМКУ?
04.09.2021   //  

За даними Міненерго «станом на ранок 16 серпня на складах ТЕС знаходилося 763 тисяч тон вугілля, що на 38,8% менше, ніж мало б бути відповідно до графіку накопичення палива, затвердженого Міненерго».

Цього критично мало для стабільного початку опалювального сезону і Міненерго просить грошей у державних банків на закупку вугілля.

Однак аналітики Київської школи економіки (KSE) вважають, що це кредитування має перевірити АМКУ, оскільки надання такого кредиту може вважатися державною допомогою і повинно бути оцінено Антимонопольним комітетом з точки зору потенційного негативного впливу на конкуренцію.

«Ліга антитрасту» розібралася, чи є тут справді ознаки державної допомоги.

Дійсно, підтримку отримуватиме суб’єкт господарювання (Центренерго), та за рахунок державних ресурсів – це дійсно ознаки держдопомоги. Однак, далі поки що – суттєві «але».

Чи створить така допомога переваги? Поки що питання, бо єдине, що маємо станом на сьогодні – лише заява міністра енергетики Германа Галущенка про те, що «розраховуємо на підтримку державних банків у наданні спеціальних умов кредитування для вчасної закупівлі вугілля генерацією».

На скільки такі «спеціальні умови» відрізнятимуться від ринкових, та чи дійсно такі умови будуть доступні лише для Центренерго – ще не відомо.

Чи призведе надання такої допомоги до спотворення конкуренції? Спотворення матиме місце, якщо одні учасники ринку (генеруючі компанії) зможуть отримати спеціальні умови кредитування для вчасної закупівлі вугілля, а інші – ні.

Важливий нюанс: Закон «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» не поширюється на підтримку господарської діяльності, пов’язаної з наданням послуг, що становлять загальний економічний інтерес (в тому числі послуг з централізованого опалення, послуг з постачання теплової енергії), у частині компенсації обґрунтованих витрат на надання таких послуг.

На скільки обсяги кредитів, які будуть надані Центренерго (і іншим отримувачам держдопомоги, за їх наявності), відповідатимуть їх реальним потребам та витратам на закупівлю вугілля, чи відповідатиме вартість закупленого вугілля ринковій кон’юнктурі – наразі теж не відомо.

На жаль, в Міненерго вже не має часу, як напевно і бажання, звернутися до АМКУ за попередньою консультацію з цього приводу. Отже, на жаль, очікувати на завчасне погодження цього питання з АМКУ, не доводиться.

Євген Дудник, вперше опубліковано у «Бізнес.Цензорі»