Директор забудовника садиби Барбана керує також фірмами Шурми з «Укроборонпрому» і Негрича
03.09.2021   //  

Директор ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень», яке є замовником забудови садиби Олександра Барбана на вул. Обсерваторній, 6 у Києві, Євген Баженов є також керівником двох компаній, власником і керівником яких є відповідно колишній депутат Київради від «УДАРу» Микола Негрич та член Наглядової ради «Укроборонпрому» Ростислав Шурма.

За даними Youcontrol людина з ПІБ Баженов Євген Олександрович очолює ТОВ «Прайм Інвест Девелопмент», що було створене у липні цього року. Основним видом діяльності компанії є купівля та продаж нерухомого майна. Власником «Прайм Інвест Девелопмент» є ТОВ «Кредекс», яким через кіпрську компанію «Кредекс Укр Дебт Фанд Лімітед» володіють Микола Негрич і Павло Татарчук. Відзначимо, що активісти бачили Негрича на акції громади проти знесення будинку Барбана.

Крім того, Баженов Євген Олександрович з 2016 року є керівником ТОВ «Азимут Трейдінг Груп». Власниками цієї фірми є АТ «ЗНВКІФ «Геліос» і ТОВ «Центуріон Капітал». «Центуріон Капітал» належить Антону Сенюку. У свою чергу одним із учасників «Геліоса» є Олег Шурма, а керує цим товариством його брат Ростислав Шурма.

Ростислав Шурма обіймав посаду гендиректора заводу «Запоріжсталь» у 2012-2019 рр. З квітня 2015 року по лютий 2020 року очолював Запорізьку регіональну організацію партії «Опозиційний блок». У травні цього року Ростислав Шурма увійшов до Наглядової ради «Укроборонпрому». Батько Ростислава та Олега Ігор Шурма – екс-нардеп від «Опозиційного блоку», давній соратник Віктора Медведчука.

Нагадаємо, на світанку 20 серпня забудовник знищив частину унікального зразка забудови другої половини ХІХ – початку ХХ століття – садиби титулярного радника Олександра Барбана.

У той же день Рада нацбезпеки та оборони України на своєму засіданні ухвалила рішення відновити зруйновану частину садиби Барбана, а також провести аудит усіх архітектурних пам’яток на території держави.

На це рішення РНБО відреагував міський голова Києва Віталій Кличко. «Складається враження, що РНБО переплутала КМДА з Мінкультом. Сьогодні РНБО зацікавилася пам’ятками архітектури, бо Міністерство культури вже довгий час не виконує свої прямі обов’язки. Варварськи зруйнована Садиба Барбана, тому що Мінкульт погодив історико-містобудівне обґрунтування і проектну документацію об’єкта будівництва на Обсерваторній, 6», – написав Кличко у Facebook. За його словами, протягом трьох років Мінкультури «повністю ігнорує» подання КМДА про внесення 1469 об’єктів до Реєстру культурної спадщини.