«Дороги Сумщини» віддали 36 мільйонів на ремонт мосту фірмі Кізіменка із коштовним асфальтом та щебнем
03.09.2021   //  

28 серпня ДП «Дороги Сумщини» підписало договір з ТОВ «Укрбуд- Проект- Реконструкція» на капітальний ремонт мосту на дорозі О190305 вартістю 35,99 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Знижка компанії склала 5%. На тендер також подалося ще три компанії: полтавське ПП «БКН», сумське ТОВ «НК «Паритет» та харківське ТОВ «Компанія Рембудгарант».

Початково виграла «БКН», яка запропонувала знижку у 20%, однак її відхилив замовник, бо вона не надала забезпечення. Другою на аукціоні була «НК «Паритет», проте вона надала замість кваліфікованого електронного підпису удосконалений, і її також відхилили.

У кошторисі щебінь для будівельних робіт різних фракцій коштує 891 -1044 грн/м3. Щебенево-піщані суміші С5 и С7 вартують 808 – 850 грн/м3. Сумський облавтодор влітку закуповував щебінь по 700 грн/м3, тобто на чверть дешевше.

Дрібнозернистий та крупнозернистий асфальт на бітумах коштує 3 307 – 3 463 грн/т, а піщаний – 3 372 грн/т. Асфальтобетон є значно дорожчим за ціни з моніторингу ДерждорНДІ за липень по Сумській області – там  звичайний асфальтобетон в середньому коштував 2 770 грн/т, а на асфальт на бітумах – 3 114 грн/т.

Бетонні готові важкі суміші класу В30 крупності заповнювача більше 10 до 20 мм коштують 3 864 грн/м3. Турецька компанія «Догуш» на тендері Полтавської САД закуповувала бетон такої марки по 2 918 грн/м3, тобто на чверть дешевше, ніж «Укрбуд-Проект-Реконструкція».

При цьому доставка не включена у ціни на матеріальні ресурси.

Засновником та керівником «Укрбуд-Проект-Реконструкція» є Давід Кізіменко. Давід є старшим сином Олега Кізіменка, який раніше очолював Департамент капітального будівництва Донецької ОДА. Дружина Алла Кізіменко та  молодший син Марк є засновницею та керівником столичного ТОВ «Хозхімсервіс», який тривалий час був у «чорному списку змовників» АМКУ. Компанія постійно отримує підряди на ремонт та будівництво шкіл, дитячих садочків тощо – наприклад, Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного замовила їй будівництво їдальні за 73 мільйони, а Броварська міськрада – будівництво школи за 238 млн гривень. Всього фірма «натендерила» близько 3,5 млрд гривень.