Державні менеджери «Харківобленерго» закупили вимикачів на 69 млн вдвічі дорожче ринку
03.09.2021   //  

20 серпня АТ «Харківобленерго» підписало договір з ТОВ «Компані Плазма» на поставку вакуумних вимикачів вартістю 69,22 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Ціна знижки складає менше 1%. Компанія на тендері опинилася із запорізьким ТОВ «Електра». Замовник не допустив на тендер дві компанії – ТОВ «Еліз» та ТОВ «Неоелектро». Підставами відхилення стали ненадання компаніями довідок про рахунки з банків, а також зразків запропонованої продукції.

Компанія має поставити 257 вакуумних вимикачів різних типів від виробника ТОВ «Підприємство «Тавріда Електрик Україна». Тендерні ціни виявились у 1,4 – 2,8 рази вищими, ніж розцінки дилера офіційного виробника ТОВ «Електра», якого відхилили з тендеру.

Приміром, вакуумний вимикач ВВ/TEL-10-20/1000 з модулем керування на викатному елементі для встановлення в комірках типу К-104 коштує 221 тис грн/шт. Такий самий модуль у дилера коштує 110 тис грн/шт, тобто в два рази дешевше.

Вимикач для встановлення в комірках типу КВЭ-6-15 по тендерній угоді коштує майже втричі дорожче, ніж в дилера: 221 тис грн/шт проти 78 тис грн/шт.

«Харківобленерго» неодноразово закуповувало товари із завищеними на 30-40% цінами через фірми-прокладки: наприклад, влітку товариство уклало договори із створеною у 2019 році ТОВ «Індастрі Матіріалз Україна» на загальну суму 12,50 млн гривень. Різниця між тендерними і ринковими цінами на обладнання, що поставляла компанія, іноді сягала 70%.

Засновником ТОВ «Компані Плазма» є Леонід Котенко. Компанія фігурує у кримінальному провадженні 32020170000000015, ініційованим ГУ ДФС у Полтавській області, по ухиленню від сплати податків. За версією фіскалів, протягом 2016-2018 років ПП «Полтавський ливарно-механічний завод» відобразив у бухгалтерській звітності купівлю товарів у «Компані Плазма» та ще в кількох компаній, в той час як по факту реальних поставок товарів не було. В результаті компанія ухилилась від сплати податків на 4,71 млн гривень.

Нагадаємо, донедавна «Харківобленерго», який належить Фонду держмайна та «Smart Holding (Cyprus) Ltd» Вадима Новинського, мали приватизувати.

Структури Новинського вступили у конфлікт із керівництвом компанії, яке призначив Фонд держмайна, заявивши, що вони через свою непрозору політику наносять збитки компанії.

У липні АМКУ скасував власне рішення про надання дозволу компанії «Smart Holding (Cyprus) Ltd» на придбання акцій «Харківобленерго». Комітет встановив, що заява про концентрацію акцій та документи до неї були підписані лише представником покупця «Lovitia Investments Ltd» (це нова назва компанії «Smart Holding (Cyprus) Ltd»). Але не знайшов жодних доказів того, що цей представник також уповноважений представляти продавця від «Харківобленерго».

30 серпня своїм указом Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки, яким доручив Кабінету Міністрів та Фонду держмайна виключити з переліку об’єктів приватизації державні обленерго та передати їх в управління Міненерго.