Виробник з орбіти Хідірянів узяв 22 мільйони на нові сухпайки для солдатів із символічною конкуренцією
02.09.2021   //  

Міністерство оборони України 27 серпня за результатами тендеру замовило ТОВ «Пирятинський делікатес» сухпайків на 22,09 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До жовтня у військові частини поставлять 252 тис раціонів повсякденного набору сухих продуктів за ТС А01ХJ.68999-160:2020 (1) по 88 грн. В асортименті буде 24 різновиди.

У кожен раціон входять консервована друга страва із м’ясом, консервований печінковий паштет і м’ясна консерва від «Пирятинського делікатесу», мед від ТОВ «ВНП Українське дитяче харчування», галетне печиво від ЗАТ «Житомирські ласощі», цукор та розчинна кава від ТОВ «Мультипак», суха паперова серветка від ТОВ «Торговий дім «УАТ», волога серветка від ТОВ «Фаргомед» та чорний чай від ТОВ «Факторус-Юг». Добова потреба одного військовослужбовця включає три таких раціони – на сніданок, обід і вечерю.

Це перша закупівля за новою технічною специфікацію, затвердженою в жовтні 2020 року.

Наданий «Пирятинським делікатесом» звіт про випробування зразків видано Інститутом громадського здоров’я 1 липня 2021 року, тобто після оголошення тендеру 17 червня.

Раніше Міноборони закуповувало лише раціони добового польового набору продуктів за технічними умовами ТУ У 10.8-00034022-201:2018. Окрім перерахованого вище, вони включали консервовану першу страву, сухарі, джем, перець, сіль і ложки. Наприклад, у листопаді 2020 року їхня ціна від того ж «Пирятинського делікатесу» складала 200 грн.

За підсумками аукціону договір уклали на 45,02 млн грн., але того ж дня додатковою угодою з огляду на фактичне фінансування зменшили суму вдвічі – до 22,09 млн грн.

Формальна економія склала 6% відносно очікуваної вартості закупівлі 47,78 млн грн.

Єдиним конкурентом було столичне ТОВ «Гранд-Продсервіс», яке завантажило лише технічну специфікацію. Якби суперник виграв торги за ціною, його б відхилили через відсутність документів. Засновником і директором створеної в червні 2020 року фірми є киянин Михайло Мартиненко. Він володів і керував київським ТОВ «Продвсесвіт», яке нині оформлене в Харкові на Олексія Сарбаша з реєстрацією в окупованому Донецьку.

«Пирятинський делікатес» із Дейманівки Пирятинського району Полтавської області належить лондонській «Беверлайф Ллп» («Beverlaif Llp») Асмік Абелян та Андраніка Веляна з Вірменії. Останній раніше фігурував у британському реєстрі як росіянин.

Першою засновницею «Пирятинського делікатесу» була Тамара Хiдiрян із Москви.

Фірмою керує Рафаел Ананян, який раніше значився як росіянин кінцевим бенефіціаром ТОВ «Гаївщина-Агро» (припиняється) із холдингу «A.G.R. Group» Місака Хідіряна. За даними з відкритих джерел, «Пирятинський делікатес» годує робітників «AGR Group».

Видання «Mind» пише, що «Beverlaif Llp» входить до родинного бізнесу клану Хідірян.

Нагадаємо, у квітні 2019 року Антимонопольний комітет оштрафував на 869,27 млн грн низку компаній, які у 2016 році брали участь закупівлях Міноборони послуг харчування на загальну суму 2,20 млрд грн. Зокрема «Пирятинський делікатес» отримав штраф 93,82 млн грн. Але він подав позов про визнання рішення недійсним і виграв першу інстанцію та апеляцію, а провадження за касаційною скаргою АМКУ взагалі було закрите судом.