Підряди на «ура-опитування» дніпрян отримує піарник, якого корбанівці зманили у Березенка
02.09.2021   //  

КП «Організаційно-аналітична служба» («ОАС») Дніпровської міської ради замовляє послуги з опитування громадської думки ТОВ «Центр Консалтинг». Про це написала Ілона Руднєва у «БюроUA».

Нещодавно на сайті Дніпровського міськради були опубліковані результати опитування дніпрян про зміни в місті. Згідно з наведеними цифрами, городян влаштовує майже все. Позитивні зміни в сфері благоустрою відзначили 72% респондентів. 67,5% опитаних зраділи новим зупинним комплексам. Задоволені городяни і матеріально-технічним забезпеченням садів, шкіл, медзакладів, і в цілому роботою мера. А от рівень довіри до конкурентів міського голови на останніх виборах, як показали результати проведеного за гроші платників податків опитування, мінімальний.

Замовником опитувань було КП «Організаційно-аналітична служба», підпорядковане Департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики Дніпровського міськради. Відповідний тендер відбувся у квітні 2021 р. Участь в торгах взяли «Центр Консалтинг», ТОВ «Форсервіс ЮА Сейлз» та ФОП Юлія Соцька. Переможцем з пропозицією 608 тис грн. було визнано «Центр Консалтинг». Опитування городян повинно бути проведено в два етапи. «Друга хвиля» запланована на кінець року.

На замовлення «ОАС» в Дніпрі опитують не тільки городян, а й співробітників комунальних підприємств міськради. Один з таких тендерів відбувся 4 серпня. Переможець тендеру повинен провести фокус-групові та глибинні інтерв’ю з співробітниками КП і КУ «з метою вивчення думки працівників освітньої, медичної, соціальної, екологічної сфери про діяльність міської ради, що стосується розвитку зазначених сфер».

Цей тендер теж виграв «Центр Консалтинг». Очікувана вартість закупівлі склала 820 тис грн. «Центр Консалтинг» запропонував 530 тис грн. Найвигіднішою була пропозиція ТОВ «Форсервіс ЮА Сейлз» – 528,6 тис грн., але вона була відхилена через «невідповідність кваліфікаційним критеріям». Під невідповідністю малося на увазі складання довідок про наявність матеріально-технічної бази і співробітників не за визначеною замовником формою, відсутність конкретних даних про суму виконаних аналогічних договорів та помилка в «шапці» деяких довідок – замість «уповноваженій особі по організації і проведенню процедури закупівлі КП «ОАС» учасник вказав «тендерному комітету КП «ОАС». Причини відхилення « Форсервіс» вважає безпідставними і звернувся зі скаргою в Антимонопольний комітет. Розгляд скарги призначено на 27 серпня.

У цьому році «Центр Консалтинг» виграв ще один тендер КП – на надання послуг медіа-аналітичного дослідження інформаційних повідомлень в ЗМІ про діяльність міськради на суму 403 тис грн.

Аналогічні тендери КП проводить щорічно, починаючи з 2016 р. І кожен раз підряди дістаються ТОВ «Центр Консалтинг». Так, в 2020 р. компанія виграла два тендери – на проведення опитування жителів і на моніторинг ЗМІ. Сума двох договорів склала 933 тис грн. За рік до цього «Центр Консалтинг» дісталося від КП три замовлення: на проведення опитування співробітників КП, на проведення опитування городян і на все той же моніторинг публікацій в пресі. Загальна сума виграних в 2019 р. ТОВ «Центр Консалтинг» тендерів склала майже 2 млн грн.

У 2016-2018 році фірма виграла подібні тендери на загальну суму 2,14 млн грн. У разі, якщо у когось з учасників торгів цінова пропозиція виявлялася нижче, ніж у «Центр Консалтинг», тендерний комітет знаходив низку неточностей у тендерній документації переможця і відхиляв його пропозицію, надаючи перемогу «Центр Консалтинг».

Засновником «Центр Консалтинг» є ​​політтехнолог Дмитро Касьянов, керівник – працівник соціологічного факультету Київського національного університету ім. Шевченка Олексій Середа. Кілька років тому Касьянов працював на Сергія Березенка з «БПП», очолюючи його штаб під час скандальної компанії в Чернігові у 2015 р. Конкурентом Березенка був бізнесмен з Дніпра, на той момент «укропівець» Геннадій Корбан. Тоді до Верховної Ради пройшов Березенко. А через деякий час Касьянов уже керував виборчою кампанією Дніпропетровської міської організації партії «УКРОП» і її кандидата на пост міського голови Дніпропетровська Бориса Філатова.

«Припускаємо, що сторона, яка програла чернігівські вибори, оцінила роботу політтехнолога і запросила на роботу в Дніпро… Інформагентство «Острів» стверджувало, що після закінчення виборів Касьянов продовжив працювати в команді новоспеченого мера Філатова. Планувалося, що політтехнолог буде відповідати за розвиток медіа. Що, власне, схоже на правду, враховуючи, що ідея з опитуваннями жителів Дніпра і комунальників, а також моніторингом ЗМІ виникла практично відразу після виборів (2015 р.)», – написало видання.