На приватизацію ОГХК подалось оточення Льовочкіна та Фірташа, вони будуть і на повторному аукціоні
02.09.2021   //  

ТОВ «Стугна лімітед» перерахувала на користь Фонда держмайна 185 млн грн. гарантійного внеску для участі в приватизації АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» і планує приймати участь в повторному конкурсі.

Про це написало видання «Nadra.info».

Загалом інтерес до конкурсу виявили 18 компаній, десять з яких нерезиденти України: ТОВ «Група ТАС» (Сергій Тігіпко); ТОВ «Бі Джі Ві Груп менеджмент» ( Геннадій Буткевич); ТОВ «ЮМДжі Інвестментс» (Рінат Ахметов); ТОВ «ВКФ «ВЕЛТА» (Андрій Бродський); ТОВ «Конкорд консалтинг» (Ігор Мазепа); ТОВ «Тінвест» (Давід Бежуашвілі); ТОВ «Стугна лімітед» (Дмитро Адамовський); Корпорація «Маст-Іпра»  (Сергій Анохін); «Arima Minerals FZ LLC» (Індія); «Boldman Group International, INC»(США); «EAS Advisors LLC» (США); «Sojitz Corporation»(Японія); «Noble Resources» (КНР, Гонконг); «Iluka Resources Limited» (Австралія); «Esan Eczacibasi Endustriyel Hammaddeler San. Tic. A.S.» (Туреччина); «MDC Capital Management LLC» (ОАЕ); «Chun Can Capital INC» (ОАЕ); «Agrateo Osaühing» (Естонія).

Але заявки на участь в торгах подало тільки три компанії: українські ТОВ «Стугна лімітед» та ТОВ «Тінвест», а також британська «Нортленд кепітал партнерс лімітед».Серед причин відмови від участі представники компаній назвали неякісну підготовку об’єкта до приватизації.

Аукціон з продажу «ОГХК» мав відбутися 31 серпня, але 27 серпня Фонд держмайна повідомив про його відміну нібито через те, що до торгів вбуло допущено тільки одного учасника, а заявки інших двох були відхилені. ФДМУ переніс приватизацію на 29 жовтня, на думку керівництва Фонду, це дозволить іншим потенційним учасникам сформувати пакет своїх заявок.

Дані про власників фірм від «Наших грошей»

ТОВ «Стугна лімітед» на 89% належить Дмитру Адамовському, сину київського бізнесмена Андрія Адамовського, причетного до найбільшого постачальника палива армії та залізниці «Трейд коммодіті». Натомість власником інших 11% вказане АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Центавр». Цей фонд донедавна був власником ТОВ «Оптова мережа 2011», що володіє майном столичного торгово-розважального комплексу Sky Mall. ЗМІ пов’язували Фонд «Центавр» з екс-нардепом Іваном Фурсіним – молодшим бізнес-партнером Сергія Льовочкіна.

Компанія «Northland capital partners limited» зареєстрована в Лондоні, директором вказаний Роберт Алан Джонсон. Це колишній голова наглядової ради АТ «Банк Січ», фінустанова цього року стала учасником історії з приватизацією готелю «Дніпро». В травні АМКУ дозволив купити контрольний пакет «Банк Січ» Денису Горбуненку, який також відомий як власник кіпрської  «Raga Establishment Limite», що була пов’язана з Сергієм Льовочкіним.

На Роберта Алана Джонсона в Україні записане ТОВ «Норленд інвест», а ще він вказаний бенефіціаром  ТОВ «Солтекс капітал». Цій фірмі на початку 2019 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав права вимоги за кредитними договорами банку «Надра» із заставою майнових прав на недобудований ТРЦ «Республіка». В результаті поліція пізніше відкрила кримінальну справу №12019000000000735, де підозрювала посадовців фірми в змові, зокрема, із посадовцями НБУ, банків «Надра» та «Клірінговий дім» для викупу цього активу по заниженій ціні на користь попередніх власників. Тобто, мова йшла про Дмитра Фірташа. Саме фірташівський «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» в серпні Держгеонадра позбавила перемоги в аукціоні на розробку титанового родовища і передала цей актив ОГХК.

ТОВ «Тінвест» було зареєстровано 7 липня 2021 року, директором вказаний  Бесік Джікураулі. Власником фірми вказане  «Петро ойл енд кемікалс», бенефіціаром якого через «Лурак Інвестментс Лімітед» вказаний громадянин Грузії  Давід Бежуашвілі – засновник «Georgian Industrial Group», найбільшої вугільної компанії Грузії. Брат Давіда – Гела Бежуашвілі, очолював міністерства оборони та іноземних справ Грузії при президенті Саакашвілі. В 2017 році ТОВ «Сакнахшірі» Бежуашвілі виграло тендер на постачання вугілля «Центренерго», але потім його скасували. В підсумку, почалася закупівля антрациту в США.