В АМКУ подали заяву щодо змови найбільших виробників цементу України
02.09.2021   //  

«Ліга антитрасту» подала заяву в Антимонопольний комітет щодо антиконкурентних узгоджених дій учасників Асоціації виробників цементу України «Укрцемент». Метою є припинення необгрунтованого зростання цін на основний будівельний матеріал. Споживачам цементу пропонують доєднатись до заяви.

За даними «Ліги антитрасту», ціна на різні марки цементу за останні три роки зросла в середньому на 35-50%. Це відбилось на вартості будматеріалів та ціні нерухомості.

Це відбувалось у тому числі внаслідок того, що чотири учасники Асоціації ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», ПрАТ «Івано-Франківськ цемент», ПрАТ «Дікергофф Цемент Україна» та група CRH (ПАТ «Подільський цемент», ПрАТ «Миколаївцемент», ТОВ «Цемент») на початку 2019 року домоглись від Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) введення антидемпінгового мита на імпортний цемент (зокрема, портландцементу) на 115% – з Російської Федерації, 57% – з Білорусі та 94% – з Молдови.

Після цього виробники скоординовано та узгоджено підвищили ціни на свій цемент. Так, рентабельність виробництва у 2019 році зросла в середньому на 800%, а у 2020 році на 520%. При цьому об’єктивні фактори, які б цьому сприяли, були відсутні, бо у той період не було зафіксовано ні здорожчання електрики чи матеріалів необхідних для виробництва, ні інших факторів.

Зростання ціни на українському ринку зацікавило вже інших імпортерів, і у 2020 році 97% всього імпортного цементу нам постачали з Туреччини. При цьому частка імпортного цементу у споживанні лишилась невеликою – на рівні 8%.

У вересні 2020 року Мінекономіки розпочало нове антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну турецького цементу яке добігає кінця цими днями. Попередньо оприлюднені висновки Мінекономіки передбачають запровадження мита на турецький імпорт на рівні  40-50%.

«Ліга антитрасту» переконана, що зупинити ці маніпуляції може Антимонопольний комітет, якщо розпочне розслідування порушення в діях учасників цементної Асоціації та припинить необґрунтоване зростання цін, яке спостерігалося останні роки. Для цього ми вже подали заяву про порушення до Антимонопольного комітету та пропонуємо зробити це і споживачам».

Для приєднання до процесу потрібно:

  • заповнити зразок заяви;
  • додати договір/платіжний документ (квитанція, чек тощо) на підтвердження придбання протягом останніх двох років цементу у виробників – ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», ПрАТ «Івано-Франківськ цемент», ПрАТ «Дікергофф Цемент Україна», ПАТ «Подільський цемент», ПрАТ «Миколаївцемент», ТОВ «Цемент»;
  • підписати та надіслати заяву до Антимонопольного комітету (інструкція як це зробити – за посиланням).
  • Або можна заповнити анкету за посиланням, тоді представники «Ліги антитрасту» зв’яжуться з вами та допоможуть заповнити заяву.