Корупційні рішення одного дня Київської міськради
01.09.2021   //  

Київрада протягнула скандальний ДПТ, виділила ряд ділянок під нові проблемні ЖК і не зробила «Вирлицю» ландшафтним заказником.

Засідання Київради у вівторок, 31 серпня, розпочалося із двогодинним запізненням, і, після блокування трибуни депутатами від «Слуги народу» і ОПЗЖ через розподіл місць в комісіях, здавалося, повинно було зірватись. Однак, після кількагодинних перемовин рада відновила роботу, проголосувала зміни до переліку та персонального складу постійних комісій, і ударно попрацювала до 21 години.

На сесії 31 серпня депутати проголосували за низку земельних питань, які вже не один рік супроводжуються скандалами і протестами киян. Зокрема, звернемо увагу на такі рішення.

 

  1. Київрада затвердила детальний план території в межах вул. Північна, просп. Оболонський, вул. Прирічна, просп. Героїв Сталінграду, Маршала Малиновського у Оболонському районі м. Києва

 

Під час розгляду перед депутатами виступив представник місцевої громади Володимир Михайловський, який нагадав, що показники цього ДПТ не відповідають державним нормам, зокрема, щодо дитячих садків і шкіл. Крім того, він зазначив про наявність п’яти кримінальних проваджень, які стосуються цього ДПТ. Зокрема, у 2019 році поліція розпочала розслідування за фактом внесення завідомо неправдивих відомостей до цього детального плану території, що суперечить Генплану м. Києва.

За даними громадських активістів, цей ДПТ не пройшов обов’язкову процедуру громадських обговорень.

Проти затвердження ДПТ виступив депутат Костянтин Богатов, який нагадав, що у 2019 році під тиском громадськості за пропозицією мера Віталія Кличка вказане ДПТ було знято з розгляду для доопрацювання, втім, «за ці два роки нічого у ньому не змінилося».

Проголосували «за»: «Європейська солідарність» – 16, «УДАР Віталія Кличка» – 23, «Єдність» – 10, «Слуга народу» – 8, ВО «Батьківщина» – 11, ОПЗЖ – 10, Голос – 0, позафракційні – 1. Загалом – 79 депутатів.

Проти проголосували 3 депутати – Євгенія Кулеба і Владислав Трубіцин зі «Слуги народу» і позафракційний Костянтин Богатов.

 

  1. Київрада поновила Центральному територіальному управлінню капітального будівництва (ЦТУКБ) на 5 років договір оренди ділянки площею 0,96 га на вул. Січових Стрільців, 59 у Шевченківському районі м. Києва

 

Як повідомила на сесії депутат Зоя Ярош, 12 серпня Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Центрального регіону направила лист на адресу мера Віталія Кличка, у якому просила зняти питання поновлення оренди ЦТУКБ з порядку денного. Прокурор у листі нагадує, що ця ділянка є землею оборони і перебуває у державній власності.

Нагадаємо, на ділянці 0,96 га на вул. Січових стрільців, 59 донедавна розташовувався обласний воєнкомат. У 2017 році його знесли і почали будівництво ЖК «Покрова» під егідою «Укрбуду».

Забудовники встигли звести перші кілька поверхів ЖК, після чого ДАБІ анулювало дозвіл. Підставою стала низка порушень, серед яких:

  • недійсні містобудівні умови та обмеження (МУО), які втратили чинність у 2013 році;
  • порушення при розробці проектної документації.

Також свій припис про зупинення робіт видав Мінкульт, з яким забудовник не погоджував жодних документів щодо будівництва в історичному ареалі Києва, де діє обмеження по висотності (не вище 27 м). Вказаний припис забудовник намагався скасувати в судовому порядку, проте справу не виграв, припис залишився чинним.

Після програшу в усіх судах включно з Верховним ЦТУКБ у лютому 2019 року отримало нові МУО, які вже обмежили висотність ЖК до законних 26,5 м. Однак, через ОАСК забудовники знову збільшили її до 72,6 м. Наразі Верховний Суд розглядає скаргу активістів, які, через це зазнають атак «тітушок».

Варто наголосити, що Госпсуд м. Києва у своєму рішенні від листопада 2020 року дійшов висновку про порушення Київрадою норм земельного законодавства при пролонгації договору оренди ділянки у 2015 році.

Місцеві мешканці активно протестують проти будівництва 27-поверхового житлового комплексу на вул. Січових Стрільців, 59, долучаючись до судових процесів. Фактично ця ділянка знаходиться у внутрішньому дворі існуючих житлових будинків.

Проголосували «за»: «ЄС» – 10, «УДАР» – 21, «Єдність» – 6, «Слуга народу» – 9, ВО «Батьківщина» – 10, ОПЗЖ – 10, Голос – 0, позафракційні – 1. Загалом – 67 депутатів.

Проти проголосували 7 депутатів – Вадим Васильчук, Василь Попатенко, Тарас Козак, Григорій Маленко, Максим Нефьодов і Зоя Ярош з «Голосу» та позафракційний Костянтин Богатов.

 

  1. Київрада не прийняла рішення про оголошення ландшафтним заказником місцевого значення «Озеро Вирлиця» (110 га)

 

Депутати не змогли прийняти за основу це питання. «За» проголосували 50 депутатів, чого було не достатньо для прийняття рішення. Проголосували «за»: «ЄС» – 9, «УДАР» – 16, «Єдність» – 4, «Слуга народу» – 11, ВО «Батьківщина» – 0, ОПЗЖ – 1, Голос – 7, позафракційні – 2.

Перед голосуванням депутати «ЄС», «Голос», «УДАР», «Слуга народу» запевняли, що їхні фракції будуть підтримувати це рішення.

Нагадаємо, що розгляд цього питання повинен був відбутися на засіданні у червні, однак був перенесений. Пауза у розгляді даного проекту рішення виникла у зв’язку із тим, що представник орендаря ділянки в районі о. Вирлиця ТОВ «Мрія-Інвест» презентував міському голові Віталію Кличку проект благоустрою прилеглої території озера. Кличко запропонував депутатам ознайомитися з проектом, і вже після того приймати рішення.

Як відомо, у травні місцеві жителі вийшли на акцію протесту проти забудови озера Вирлиця великим торговим центром. В ході мітингу активісти намагалися повалити паркан будівництва, сталися сутички.

У Київраді зареєстровано проект про відмову ТОВ «Мрія-Інвест» в укладенні на новий строк договору оренди ділянки площею 6,17 га на просп. Миколи Бажана та вул. Ревуцького ( в районі о. Вирлиця). Тут же поруч «Мрія-Інвест» орендує ще одну ділянку площею 19,72 га. Київрада передала ці ділянки в оренду фірмі у 2005 році, вилучивши їх з категорії зелених насаджень.

 

  1. Низці компаній надано в оренду/поновлено оренду ділянок під житлові комплекси, водночас не виділено ділянку школі на Подолі

 

31 серпня Київрада проголосувала за передачу ТОВ «Гуд Альянс» в оренду на 5 років ділянки площею 1,34 га для будівництва житлового комплексу на вул. Миколи Краснова, 33 у Святошинському районі у зв’язку із набуттям права власності на нерухоме майно у травні цього року. Саме цю ділянку після оголошеної підозри власнику «Укрбуда» Максиму Микитасю почала оформлювати під себе фірма «Дейрінг Капітал», співвласником якої на той момент був тесть заступника голови Офісу президента Олега Татарова. Тоді у вересні 2020 року проект був швидко винесений на засідання Київради, однак проголосований не був. У січні 2021 року тесть Татарова зі складу «Дейрінг Капітал» вийшов, єдиним власником стала Людмила Міщенко. Власниками ТОВ «Гуд Альянс» є Василь Сидорко, Олексій Білязе і Олександра Джим. Остання є співвласником ТОВ «Кій-Плаза» разом із Валерієм Міщенком.

Також Київрада проголосувала за передачу в оренду ТОВ «Зручні технології» ділянки площею 6,99 га на вул. Россошанській, 3 для будівництва і обслуговування багатоквартирних житлових будинків. Ділянка знаходиться впритул до Парку партизанської слави. Зауважимо, що в проекті рішення написано, що ділянка за функціональним призначенням згідно з Генпланом столиці належить до території середньо- та малоповерхової житлової забудови.

Крім того, Київрада проголосувала за передачу в постійне користування ділянку площею 0,27 га на вул. Патріса Лумумби, 9 літ. «А» у Печерському районі для будівництва та експлуатації житлового будинку. Нагадаємо, що це район із шаленою щільністю забудови.

Також варто відзначити поновлення оренди:

  • двох ділянок площею 21,52 га на вул. Степана Сагайдака (нині – Євгена Маланюка), 101 «Дарницькому комбінату будівельних матеріалів і конструкцій», де будується житловий комплекс з ознаками проблемності. Частина землі знаходиться в прибережній захисній зоні.
  • ділянки площею 0,39 га на о. Труханів (біля Північного мосту) для будівництва та обслуговування комплексу відпочинку приватному підприємству «Цавіста» дружини депутата Київради від ОПЗЖ Михайла Царенка.
  • ділянки площею 0,99 га на вул. Костанайській, 13 у Голосіївському районі ТОВ «Готельно-розважальний комплекс «Столиця» для реконструкції об’єкта незавершеного будівництва лабораторно-виробничого корпусу під готельно-житловий, офісний та банківський комплекс «Столиця». Відомо, що у 2019 році поліція розслідувала цю забудову, на ділянку навіть накладався на кілька місяців арешт. Там зводиться ЖК West House. Власниками ТОВ є Максим Жуков, Анатолій Конюшок, Ольга Крикун та Світлана Кошкіна.
  • ділянки площею 0,53 га біля станції метро «Позняки» ТОВ «Ново-Комерцбуд» для будівництва приміщень офісно-торгівельно-розважального призначення і закладів громадського харчування зі стоянкою автомобілів для відвідувачів. Власниками фірми є ТОВ «Стріт Моллс Групп» Світлани Лозиченко, Борис Адамовський, Дмитро Адамовський – син київського бізнесмена Андрія Адамовського, і Нела Манукян.

 

Разом з тим Київрада не прийняла рішення про надання ТОВ «Оптимум-Капітал» ділянки у постійне користування для експлуатації та обслуговування будівель та споруд закладу освіти на вул. Кожумяцькій, 12-Б у Подільському районі. «За» проголосували лише 44 депутати («ЄС» – 0, «УДАР» – 23, «Єдність» – 1, «Слуга народу» – 6, «ВО «Батьківщина» – 10, ОПЗЖ – 3, «Голос» – 0, позафракційні – 1). Цей проект рішення готувався ще на літні сесії і подавався як невідкладний, що обґрунтовувалось тим, що «Оптимум-Капітал» є власником будівлі школи і повинне оформити право користування ділянкою та забезпечити умови підготовки до нового навчального року. Нагадаємо, що співвласник і директор «Оптимум-Капітал» разом із місцевими жителями протестує проти будівництва ЖК «Подол Град Vintage» впритул до школи. Через це проти нього і ще кількох активістів поліція почала кримінальне переслідування.

Варто відзначити, що 31 серпня Київрада прийняла рішення, яким визначила 119 об’єктів ХІХ-ХХ ст (історичні будівлі) на території м. Києва, яким може загрожувати знищення або пошкодження та які можуть бути включені до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. І ввела тимчасову заборону (мораторій) на підготовчі роботи, а також на будівельні роботи з реконструкції та/або нового будівництва на вказаних об’єктах до визначення їх правового статусу згідно зі законом «Про охорону культурної спадщини». На вжиття організаційно-правових заходів з метою визначення правового статусу об’єктів відводиться один рік.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»