Фірма з орбіти Кузьми та інші постачальники продали Києву томографів на 83 мільйони
31.08.2021   //  

Департамент охорони здоров’я КМДА 16-17 серпня за результатами тендеру замовив три комп’ютерні томографи на 82,72 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Кожен комплект включає принтер для друку знімків, автоматичний болюсний інжектор, силовий розподільчий щит, рентген-захисне скло і джерело безперебійного живлення.

  • ТОВ «Артек Медікал Груп» за 35,22 млн грн. поставить томограф Somatom go.Top на 64 зрізи виробництва «Siemens Healthcare GmbH» (Німеччина) у Німеччині та Китаї.

Торік ДП «Медичні закупівлі України» МОЗ замовило аж 13 таких томографів у невідомій комплектації майже вдвічі дешевше – по 18,40 млн грн. Також Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини ДУС замовив такий томограф удвічі дешевше – за 15,70 млн грн., однак комплект включав лише інжектор та набір витратних матеріалів.

  • ТОВ «Протек Солюшнз Україна» за 23,75 млн грн. поставить томограф Revolution Maxima на 128 зрізів виробництва «GE Hangwei Medical Systems Co. Ltd.» (Китай).
  • ТОВ «Астріум» за 23,74 млн грн. поставить томограф Aquilion Prime SP TSX-303B/1C на 160 зрізів виробництва компанії «Canon Medical Systems Corporation» (Японія).

Торік «Медзакупівлі» замовили аж 12 таких томографів на 20% дешевше – по 19,80 млн грн., причому їхня комплектація включала все те, що й наразі для Києва, а також монітор для електрокардіограми. Натомість ДП «Антонов» замовило «Астріуму» один томограф у невідомій комплектації за 23,52 млн грн., а лікарі МВС – два томографи по 23,50 млн грн.

Сума договорів усього на 0,3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 82,98 млн грн.

Єдиним конкурентом фірми «Артек Медікал Груп» було ТОВ «Медгарант» Олександра Островського, а «Протек Солюшнз Україна» та «Астріум» змагались лише між собою.

Довідково:

Столичною «Артек Медікал Груп» володіють директорка Наталя Курашко та Руслан Стретович. За даними системи «YouControl», раніше фірма під назвою «Сарда Медтех-Україна» належала Олександру Лохманчуку і «Sаrdа Меdтесн s.r.о.» (Чехія). Свого часу «Артек Медікал Груп» використовувала номер телефону +380504416615, який також використовувало ТОВ «Бюро національних розробок» із групи бізнесмена Миколи Кузьми. Останній колись був помічником Сергія Пашинського і Раїси Богатирьової.

«Протек Солюшнз Україна» на чолі з Андрієм Скрипком належить компанії «Протек Солюшнз Швейцарія» (Швейцарія), а бенефіціаром через неї є киянин Федір Кірпенко.

Останній раніше входив до складу директорів датської «Protech solutions K/S» і володіє ТОВ «Інтегрейтед Медікал Груп». Він був відомий як співзасновник Київської міської галузевої організації роботодавців «Асоціація виробників і постачальників науково-технічної та інноваційної продукції». Нині її записано на ТОВ «Алт Україна Лтд» Василя Соколинського і ПрАТ «Макрохім» Бориса Храновського. Колись ці двоє володіли ТОВ «Хімлаборреактив», яке нині належить «Кемлаб Інвест Лтд» (Британія) Рональда Райнера.

Нині столичною компанією «Астріум» володіє та керує киянин Віталій Степченко. Однак, за даними системи «YouControl», раніше він був лише директором цієї компанії, тоді як її засновником значився громадянин Хорватії Желько Гранатір з місцем реєстрації у Києві.

Контактною особою «Астріуму» в «Прозорро» зазначена Людмила Щинович. За даними «Clarity-Project», у 2017 році вона представляла ТОВ «УМТ+» Дмитра Лаврентія, котрим керує Дмитро Ожігов. Лаврентій очолює ТОВ «АФС Медицинтехнік» німецької «АФС Медицинтехнік ГмбХ» німця Свена Краутера і росіянина Олександра Халімона.