«Слуги народу» хочуть вивести з «Прозорро» закупівлі Нацбанком юридичних послуг
30.08.2021   //  

Низка народних депутатів від партії «Слуга народу» та з групи «Довіра» 17 серпня подали до Верховної Ради законопроект, який виводить закупівлі Нацбанком юридичних послуг із-під дії закону «Про публічні закупівлі». Про це повідомила «Судово-юридична газета».

Автором законопроекту є нардеп від партії «Слуга народу» Данило Гетманцев. Він пише в пояснювальній записці, що наявна на сьогодні процедура закупівель (від «НГ»: відкриті торги з публікацією англійською мовою) є досить тривалою та створює певні перешкоди, зокрема, під час закупівлі юридичних послуг для представництва інтересів Нацбанку, в тому числі в закордонних юрисдикційних органах. На його думку, існують ризики відміни торгів через малу кількість учасників і низьку якість підготовки тендерних пропозицій. А це, мовляв, призводить до того, що Нацбанк не може вчасно закупити відповідні юридичні послуги, що позначається на якості належного захисту його інтересів за кордоном. Тому Гетманцев пропонує вивести такі закупівлі із-під дії закону «Про публічні закупівлі» для скорочення тривалості процедури закупівлі та нівелювання ризиків «зірваних» торгів.

Від «Наших грошей»:

Перед тим Нацбанк 6 серпня оголосив тендер очікуваною вартістю 9,08 млн грн. щодо юридичних послуг із представництва своїх інтересів в судах закордонної юрисдикції протягом року після підписання договору. Орієнтовний обсяг замовлення становить 777 годин. Таким чином, очікувана ціна за годину складає 11 686 грн., що дорівнює $438.

Послуги надаватимуть в ЄС, Британії, США та Швейцарії тощо. Для цього учасник або його субпідрядник/співвиконавець або член його мережі або афілійована особа повинні мати офіси в Британії, США та Швейцарії. Хтось із них має бути в рейтингу «Legal 500:  Europe, Middle East & Africa» за 2020 рік або «Legal 500 United Kingdom» за 2020 рік або IFLR 1000 2020. Ще вони повинні підтвердити досвід представництва інтересів у судах закордонних юрисдикцій, зокрема Британії, США, Швейцарії та хоча б одній країні ЄС.

Пропозиції прийматимуть до 6 вересня. Аукціон попередньо призначено на 12 жовтня.

Це друга спроба, адже з першої провести закупівлю не вдалось. На перший тендер від 23 червня прийшла лише одна фірма – «DWF LLP» (Британія) із ціною 9,07 млн грн. Тому його відмінили 2 серпня через подання для участі в торгах менше двох пропозицій.

Тоді анонімна компанія питала, стосується закупівля поточних чи ймовірних справ. Це необхідно було для перевірки учасників консорціуму на наявність конфлікту інтересів.

Замовник відповів, що закупівля стосується майбутніх спорів, тому невідомо, з ким вони можуть виникнути. Але учасник має надати довідку, що з червня 2014 року по червень 2021 року та до закінчення строку дії тендерної пропозиції учасник, його афілійовані особи, засновники, учасники, працівники, субпідрядники/співвиконавці та їхні працівники не виступали на боці опонентів замовника та не надавали правові послуги, які можуть мати негативні наслідки для репутації замовника, негативно впливати на його діяльність.

Нагадаємо, у березні 2020 року АО «Етерна Ло» виграло аналогічний підряд Нацбанку щодо представництва в іноземних судах на 1,92 млн грн. У лютому 2021 року йому за переговорною процедурою для закупівлі додаткових послуг докинули ще 922 тис грн.

Засновниками АО «Етерна Ло» є Олег Мальський та Андрій Астапов, а директором – Артем Кузьменко. Воно входить в одну групу з ТОВ «Етерна Ло» кіпрської «Скід Роу Пропертіз Енд Інвестментс Лтд». Детальніше про «Eterna Low» читайте в новині «Розробники грального законопроекту пов’язані з комітетом тестя Зеленського».