П’ятірка з математики та шість контрактів на 70 млн. грн. на додачу
30.08.2021   //  

В липні КП «Полтаватеплоенерго» оголосило закупівлю електроенергії за шістьма лотами на загальну суму 83 млн. грн.

Найдешевшими по всіх лотах виявились пропозиції ТОВ «Полтаванергозбут». Ціни наступного учасника, ТОВ «Ернерінг», були дорожчими всього на 1 копійку. І виграв саме «Ернерінг» з дорожчою на копійку пропозицією. Бо у нього на відміну від «Полтаваенергозбут», з математикою в школі було все добре.

Справа в тому, що замовник прописав формулу, за якою повинна розраховуватись ціна пропозиції. В неї мала включатись маржа учасника, яка за умовами документації, не могла бути менше нуля.

«Ернерінг» зробив свою пропозицію з нульовою маржою. Тобто запропонувати енергію дешевше нього вже було неможливо. Тим не менш «Полтаваенергозбут» зробила це – запропонувала енергію дешевше на 1 копійку. А значить її маржа мала впасти нижче нуля, що суперечило б вимогам замовника.

Відтак «Ернерінг» оскаржив визначення переможця в АМКУ і переміг. Колегія підтвердила розрахунки скаржника – за всіма лотами маржа «Полтаваенергозбут» складала мінус мільйоні долі копійки, тобто була від’ємною. А окремих умов щодо округлення документація не містила. Тому замовнику довелось скасувати рішення про визначення переможця за всіма лотами та укласти договори з «Ернерінг».

Тож, уважність та вміння добре рахувати принесло учаснику в цій закупівлі майже 70 млн. грн.

Посилання на процедуру:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-07-09-009491-c

Володимир Ахундов, «Ліга антитрасту»