Депутат ОПЗЖ проштовхнув для знайомої фірми 35 мільйонів на боротьбу з амброзією з переплатою вчетверо
27.08.2021   //  

Комунальне «Київзеленбуд» 30 червня уклав угоду з ТОВ «Еско-Інжинірінг» на закупівлю послуг з видалення в столиці карантинних бур’янів хімічним методом вартістю 34,83 млн грн. Весною ця ж фірма виграла в Полтаві аналогічний тендер, де її послуги були вчетверо дешевшими.

Про це написала Леся Падалка для «Лівого берега».

Згідно договору з «Київзеленбудом», вартість послуг «Еско-Інжинірінг» з обробки 650 гектарів складе 55,2 тис грн. за гектар. Для порівняння, цього ж року в Миколаєві замовили аналогічну послугу (з препаратом включно) за ціною 27,6 тис грн за гектар (93 га за 2,57 млн грн.). А в Полтаві цей самий підрядник, що нині виграв тендер у Києві, в квітні виграв закупівлю з ціною 13,6 тис грн. – вчетверо дешевше ціни в столиці. Закупівлю в Полтаві відмінили нібито через наявність необхідних запасів розчину.

За розрахунками видання «Полтавщина», в четверо дорожчою для Києва є і вартість «Амбростопу» – літр коштує 184 грн., тоді як «Еско-Інжинірінг» планувало в Полтаві продавати його по  45,5 грн./літр. Але роком раніше вартість літра «Амбростопу» взагалі складала 19 грн., або майже вдесятеро дешевше нинішньої закупівлі «Київзеленбуду».

Офіційно використання препарату на основі мінералу бішофіту в столиці Київрада затвердила тільки в березні цього року, коли прийняла рішення «Про затвердження Концепції по ліквідації карантинних бур’янів у місті Києві». А вже в квітні депутати внесли зміни до міського бюджету і виділили на її реалізацію кошти. Після цього «Київзеленбуд» і оголосив тендер з очікуваною вартістю 35 млн грн.

Автором проекту прийняття згаданої Концепції став чинний депутат міськради від ОПЗЖ Сергій Мамоян (його брат Суто Мамаян нардеп від ОПЗЖ). При цьому, погодження проекту пройшло в рекордно короткі строки – за місяць, і це єдиний авторський проект Мамояна в Київраді. На засіданні екологічної комісії він представив проект разом з керівником «Київзеленбуд» Олексієм Корольом.

Сергій Мамоян та Валерій Прядко у Полтавській облраді

У 2015 році Сергій Мамоян обрався депутатом Полтавської облради від «Партії простих людей» Сергія Капліна. Разом з ним депутатом від цієї ж парторганізації став Валерів Прядко, тодішній директор та співвласник ТОВ «Бішофіт МД». Ця фірма постачала в останні роки препарат для боротьби з амброзією для полтавського комунального підприємства «Декоративні культури», в цьому місті вже давно діє схожа на столичну програма боротьби з амброзією. Нині Прядко засуджений за хабарництво (у справі, не пов’язаній з «Бішофіт МД»), співвласницею фірми стала його дочка Анна Прядко.

Минулого року «Київзеленбуд» закупив у «Бішофіт МД» 50 тис літрів засобу «Амбростоп» за 1,84 млн грн. Тоді єдиним його конкурентом на тендері було «Еско-Інжинірінг» – нинішній постачальник «Амбростопу». Ця фірма пов’язана своїми засновниками зі згаданим «Бішофіт МД». Так, колишній кінцевий бенефіціар «Еско Інжинирінг» Олена Чугуєвець стала керівником «Бішофіт МД» після вироку, винесеного Валерію Прядку. А співвласник останньої фірми Констянтин Скотико раніше був серед власників «Еско-Інжинірінг».