ДАСУ почала перевірку неконкурентної закупівлі металу «Енергоатомом» у Ахметова
26.08.2021   //  

 «Ліга антитрасту» звернулася до Державної аудиторської служби із заявою про перевірку дій ВП «Атоменергомаш», який за переговорною процедурою закупив у ТОВ «Метінвест-СМЦ» листовий прокат на 36 млн.грн.

Підставами для застосування неконкурентної процедури закупівлі замовник зазначив відсутність конкуренції. Нібито виключно «Метінвест-СМЦ» може постачати листовий прокат для його потреб.

На підтвердження «Атоменергомаш» надав висновок інституту електрозварювання ім. Патона та дослідження торгово-промислової палати про те, що необхідний листовий прокат можуть виготовити в Україні лише підприємства групи «Метінвест», єдиним дилером якої є ТОВ «Метінвест-СМЦ».

Але ж Метінвест далеко не єдиний виробник цього листового прокату у світі. Та й висновок інституту, і дослідження ТПП, які базуються на даних відкритих інформаційно-пошукових систем, листах виробників, інформації з реєстру юридичних осіб, не підтверджують відсутність конкуренції.

Фактично без дослідження ринку «Атоменергомаш» назвав «Метінвест» монополістом та застосував переговорну процедуру.

При цьому раніше для закупівлі листового прокату «Атоменергомаш» проводив конкурентні торги і ще навесні надсилав потенційним конкурентам «Метінвест-СМЦ» листи щодо участі у торгах. Значить знав про їх існування.

Наразі ДАСУ розпочало моніторинг цієї закупівлі. Якщо порушення підтвердиться – переговорні процедури мають відмінити, а замовник буде змушений розірвати з «Метінвест-СМЦ» укладені договори.

Посилання на закупівлі

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-06-08-004743-c

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-06-08-006585-b