Amazon наступає на п’яти Microsoft, або що не поділили Дональд Трамп і Джефф Безос?
23.08.2021   //  

Пентагон передчасно розірвав контракт JEDI з Microsoft вартістю 10 млрд. доларів. Він був підписаний в жовтні 2019 і мав би тривати до 2029 року, але виявилось, що « …через постійні зміни технологічного середовища проект JEDI не відповідає вимогам Міністерства оборони США».

Ця угода передбачала модернізацію технологічної інфраструктури Міністерства оборони США за рахунок переміщення його IT-систем з фізичних серверів у “хмару” та мала об’єднати усі війська Штатів в спільній системі за допомогою штучного інтелекту.

Тільки Microsoft і Amazon відповідали вимогам Пентагону, а тому були основними суперниками.  Компанії IBM та Oracle «зійшли з дистанції» ще на старті.

Microsoft же добрався до фінішу і отримав контракт на 10 мільярдів.

Однак Amazon, здаватися не звик і через місяць подав позов до Федерального суду США на такий вибір Пентагону. Компанія заявила про те, що «укладання контракту з Microsoft не ґрунтується на достоїнствах конкуруючих пропозицій, а є результатом зовнішнього впливу, якому немає місця у державних закупівлях».

Саме Amazon вважали головним претендентом на отримання цього контракту, оскільки хмарна платформа компанії – Amazon Web Services (AWS) – вже використовується в ЦРУ і ще понад 5 тис. державних агентств у США та має значний досвід і можливості.

В Amazon вважають, що тоді, в 2019, вибір Пентагону впав на Microsoft через особисту неприязнь тодішнього президента Дональда Трампа та засновника Amazon – Джеффа Безоса. Останній – власник видання The Washington Post, яке неодноразово критикувало Трампа та дозволяло собі саркастичні висловлювання в бік президента.

Але цей контракт не став переможним трофеєм і для Microsoft. Він разом з оборонним відомством намагався оскаржити правомірність позову Amazon, але федеральний суд США призупинив дію контракту. Поки тривала юридична боротьба двох гігантів, “ландшафт” послуг хмарних обчислень еволюціонував. Тому було вирішено, почати все спочатку і шукати нових постачальників.

Та й міністерство оборони постало перед складним вибором: продовжити, що може бути багаторічною судовою суперечкою, або знайти інший шлях. В решті решт 6 липня цього року угоду скасували і тепер проведуть новий тендер.

Ймовірніше за все фаворитами нового «забігу» будуть ті самі компанії, хоча заступник міністра оборони Кетлін Хікс пообіцяла вивчити ринок, щоб перевірити, чи зможуть інші компанії задовольнити вимоги Пентагону. Крім того оборонне відомство не відкидає можливості укладення угоди з двома компаніями одразу.

Акції Microsoft знизилися приблизно на 0,4%, а акції Amazon зросли на 3,5% після того, як стало відомо про скасування угоди з компанією Microsoft.

Як ви думаєте, хто переможе цього разу?

Юлія Коробова, експертка «Ліги антитрасту»