Забудовник сьогодні знищив садибу XIX століття у центрі Києва попри заборону Мінкультури (фото)
20.08.2021   //  

На світанку 20 серпня у Києві на вул. Обсерваторній, 6 було знищено унікальний зразок забудови другої половини ХІХ – початку ХХ століття – садибу титулярного радника Олександра Барбана. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив активіст Олег Симороз.

садиба Барбана Фото: Хмарочос

 

знищена садиба Фото: скріншот відео з Facebook Олега Симороза

 

25 травня Міністерство культури видало припис про зупинення будь-яких будівельних робіт на вул. Обсерваторній, 6. Однак, забудовник його ігнорує.

Припис Мінкульту Фото: Українська правда

 

Вже кілька місяців проти знесення будинку активно виступають місцеві мешканці. 18 травня активісти заявили про напад «тітушок», яких, за їхніми словами, привіз забудовник для того, щоб знести будинок. Вже 19 серпня будівельники почали розбирати дах садиби.

Роботи 19 серпня Фото: Дмитро Перов, Хмарочос

 

На знак протесту містяни перекрили автомобільний рух Обсерваторною вулицею. У цей же день Мінкульт закликав київську владу зупинити руйнування забудовниками садиби Барбана, а також садиби Осипа Родіна. «Приписи МКІП про заборону будівництва проігноровані. Інших законних механізмів вплинути на ситуацію міністерство не має», – зазначили у міністерстві.

А вранці 20 серпня активіст Симороз написав, що будинок насвітанку було знесено. «Попри обіцянки Шевченківської поліції про зупинення будівельних робіт на вул Обсерваторній, 6. Забудовник вночі о 5 ранку під прикриттям 30 тітушок загнав будівельну техніку та знищив будинок Барбана кінця ХІХ століття», – написав він, виклавши відео.

Відео https://www.facebook.com/oleh.symoroz/posts/1579933632373099

Раніше Симороз повідомляв, що 12 серпня слідчі Шевченківського управління поліції «на підставі наших звернень нарешті провели слідчі дії на незаконному будівельному майданчику по вул. Обсерваторній, 6». За його словами, було встановлено, що забудовнику відомо про існування припису Мінкульту, забудовника викликали на допит. «Нас запевнили, що слідчі будуть ініціювати перед прокуратурою накладання арешту в рамках статті 356 (самоправство) ККУ», – зазначив активіст.

Нагадаємо, у 2018 році Департамент містобудування та архітектури КМДА видав ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень» містобудівні умови та обмеження для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-культурного призначення та підземним паркінгом на вул. Обсерваторній, 6 у Шевченківському районі Києва.

У 2019 році компанія отримала в столичному ДАБК дозвіл на будівельні роботи. Підрядником робіт у документі вказано ТОВ «ГЕОС-УКБ».

Будівництво заплановане на ділянці площею 0,21 га, яка знаходиться в межах Історичного центру міста, історичного ареалу, в археологічній охоронній зоні. Попри вказану в МУО висоту (не вище 26,5 метрів, що відповідає орієнтовно 8-9 поверхам), за даними ЗМІ, забудовник планує звести на вул. Обсерваторній, 6 будинок висотою 12 поверхів.

Візуалізація проекту житлового комплексу на вул. Оберваторній, 6. Джерело фото: kramall studio

 

Власником ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень» є ТОВ «Обсерваторний», а керівником – Євген Баженов. Власниками ТОВ «Обсерваторний» є Денис Шостак, Ярослав Горбик, Олександр Трухачов і Віктор Шустер, що пов’язаний з колишніми топ-чиновниками КМДА Вячеславом Непопом і Михайлом Голицею.

Власниками ТОВ «Геос-УКБ» є Богдан Окольничий і Сергій Уманець (99%).

Як відомо, у 2015 році Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень пропонував внести садибу Олександра Барбана до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.