Договірняк на півмільярда? Аудитори почали перевірку украувтодорівців
20.08.2021   //  

ДАСУ перевірить законність неконкурентної (переговорної) закупівлі нового одягу дорожнім працівникам та робіт з будівництва мосту.  «Ліги антитрасту» звернулась до ДАСУ з заявою про необхідність перевірки дій Дніпропетровської САД під час проведення переговорної закупівлі. За результатом розгляду заяви аудитори вже розпочали перевірку.

Дніпропетровська САД ще у вересні 2020 року оголосила закупівлю на ремонт дороги державного значення Знам’янка – Луганськ – Ізварине. Переможцем цього тендеру визначили тоді компанію «Автомагістраль-Південь», з якою й уклали договір на суму 1 млрд. і майже 789 тисяч гривень.

Проте через 9 місяців «великого будівництва» замовлених послуг, начебто, «не вистачило» для повноцінної реалізації проекту, і у червні цього року САД оголосила ще одну закупівлю – додаткових робіт на цій же автодорозі: будівництво мосту, організація дорожнього руху і працівникам новий одяг.

Але тепер чомусь за переговорною процедурою…

З огляду на технологічну нерозривність робіт, САД «домовилась» з «Автомагістраль-Південь», що ще 713 мільйонів вистачить на все необхідне.

Але вже наступного дня, САД, перерахувавши вартість ремонту дороги, раптом вирішила, що грошей забагато і зменшила ціну основного договору (укладеного у вересні 2020) з 1,789 млрд. до 1,328, посилаючись на зменшення обсягів закупівлі.

Фактично, САД, за результатами переговорної процедури закупівлі, повторно замовила ті самі роботи (послуги) які і так потрібно було виконувати відповідно до календарного плану за основним договором з «Автомагістраль-Південь».

Виходить, що шляхом нехитрих маніпуляцій (закупівля одних і тих самих послуг), вартість дороги Знам’янка – Луганськ – Ізварине після «переговорів» зросла більше ніж на півмільярда бюджетних гривень.

Якщо порушення підтвердиться, ДАСУ зобов’яже Дніпропетровську САД розірвати укладений за результатами переговорної процедури договір з «Автомагістраль-Південь».

Посилання на закупівлю:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-06-11-002236-c

Посилання на переговорну процедуру:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-06-17-008997-b

Юлія Коробова, експертка «Ліги антитрасту»