Укравтодор відмінив тендер ціною в 1 млрд тому що… не захотів укладати угоду з переможцем торгів
19.08.2021   //  

Служба автомобільних доріг у Вінницькій області 17 серпня вдруге відмінила свій тендер на ремонт дороги Р-31 Бердичів – Хмільник – Літин – /М-12/ км 23+141 – км 62+141, (окремими ділянками), бо не уклала угоду з переможцем торгів «Всеукраїнським дорожнім консорціумом». Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Консорціум у червні виграв торги з пропозицією 986,12 млн гривень, що було на 13% дешевше очікуваної вартості, встановленої Укравтодором. Однак через 45 хвилин після завершення аукціону САД вперше відмінила цей тендер. Тоді причиною було вказано, що замовник раптово дізнався про наявність неточностей у його власному технічному завданні на тендер.

Консорціум оскаржив перше рішення про відміну торгів в АМКУ і тендерна колегія стала на його позицію, примусивши САД скасувати своє рішення про відміну торгів.

Після цього у липні замовник визнав Консорціум переможцем аукціону та висунув йому низку претензій щодо розрахунку договірної ціни. Нагадаємо, вона вже була за результатами аукціону на 13% знижена по відношенню до очікуваної вартості від Укравтодору. В числі нових претензій САД вказала, що Консорціум нібито завищив на 10% вартість проектних робіт та на 12% експертизи, вніс у кошторис додаткові витрати на відрядження робітників. Також вінницькі укравтодорівці запропонували консорціуму «максимально використати можливість регіонального забезпечення матеріалами (зокрема: перевезення щебня в розрахунку прийняте з Житомирської області – ціна вище регіональної, при цьому максимальна транспортна складова з потужних карєрів в Вінницькій області 120 км при нижчій ціні)». Окрім цього САД висловила ще низку зауважень до договірної ціни, які були враховані Консорціумом.

Консорціум 10 серпня завантажив у «Прозорро» необхідні документи для підписання угоди. Однак Вінницька САД не уклала тоді договір з переможцем. Це був 20-й день після прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю. І коли замовник згідно частини 6 статті 33 Закону «Про публічні закупівлі» мав укласти угоду.

А через тиждень 17 серпня тендерний комітет САД прийняв друге рішення про відміну торгів на підставі того, що договір не був укладений в законний термін на 20-й день, а на 27-й день укладати вже пізно.

«17.08.2021 року – 27 календарний день з дня прийняття рішення про обрання переможцем процедури закупівлі учасника та з дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір. Отже, договір про закупівлю не може бути укладений сторонами у строки, передбачені частиною 6 статті 33 ЗУ «Про публічні закупівлі». Тобто існують порушення норм ЗУ «Про публічні закупівлі», які неможливо усунути у порядку та у спосіб, який передбачений чинним законодавством», – вирішив тендерний комітет і відмінив закупівлю.

Цей тендер міг стати першим, у якому б «Всеукраїнський дорожній консорціум» міг отримати підряд Укравтодору. Протягом 2021 року «Всеукраїнський дорожній консорціум» подався на тендери у системі Укравтодору сукупною вартістю 9,47 млрд грн і з ним Укравтодор поки жодного разу не підписав договір. Замовник найчастіше відхиляв компанію на етапі розгляду тендерних пропозицій. Якщо ж компанія потрапляла на аукціон чи навіть вигравала його, то Замовник за різними причинами скасовував цю перемогу.

У «Всеукраїнський дорожній консорціум» входить 11 компаній, ПП «Автомагістраль» є найбільшим засновником. Обєднання зробили аби задовольняти вимогам Укравтодору про наявність достатнього сукупного річного доходу для участі в укрупнених тендерах. При цьому Консорціум постійно вимагав від Укравтодору прибирати дискримінаційні вимоги, а на торгах пропонував знижки більше від картелістів. Тобто мінімізував маржу, закладену Укравтодором в очікувану вартість, та претендував на отримання частки ринку, розподілену між фаворитами Укравтодору.