Україна закупила колючого дроту на 29 мільйонів, аби допомогти Литві відгородитись від Лукашенко
19.08.2021   //  

16 серпня Державна служба України з надзвичайних ситуацій уклала угоду з ТОВ «Виробнича група «Кайман» на закупівлю колючого дроту вартістю 29,01 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Закупівлю провели без торгів в рамках надання гуманітарної допомоги Литовській Республіці на виконання Указу Володимира Зеленського. Кабмін виділив на це 33,26 млн гривень з резервного фонду держбюджету.

Нагадаємо, Литва будує кордони з Білоруссю, тому що зіткнулася з міграційною кризою – люди через несприятливу обстановку в Білорусі нелегально тікають до Литви. У кінці липня Литва заявила, що будівництво паркану гальмується, тому що в країні не вистачає залізного дроту – армійські запаси витрачені, а тому вона чекає допомоги з інших країн. У Естонії заявили, що готові надати 100 км дроту для країни.

Україна також поставить 100 км, або ж 4 тис бухт цинкового дроту ЗКР-С «Єгоза-Кайман» діаметром 1100 мм із 7 скобами у кожній парі витків. Ціна бухти – 7 254 грн. Компанія має виробити увесь дріт до кінця вересня. У ціну не включена доставка – дріт забиратиме ДСНС із складу постачальника самостійно. На офіційному сайті виробника дріт такого виду коштує 10 680 грн за бухту, а за великих обсягів замовлення компанія може зробити знижку до 15%. (прибл. 9 000 грн за бухту).

«Кайман» є ексклюзивним виробником армованої стрічки «Єгоза» в Україні та є власником патенту на спосіб її вироблення.

Співвласниками «ВГ «Кайман» є жителі Донеччини та Луганщини Юрій Ткаченко, Ярослав Домбровський та Лариса Удовиченко. Компанія фігурує у провадженні про розтрату службового майна філії «Центр управління промисловістю» «Української залізниці». У 2018 році філія та «Кайман» уклали договір на облаштування огородження структурного підрозділу «УЗ» «Пенізевицький кар’єр». Головний інженер підрозділу та посадові особи «Кайман», за версією слідства, свідомо завищили вартість виконаних робіт. Під час перевірки правоохоронці виявили, що у договорі довжина бар’єру «Єгоза» була 700 метрів, а по факту встановлено лише 479 метрів. Також не співпадав жоден із встановлених діаметрів бар’єрної огорожі.