«Енергоатом» таки купив електродвигун за 129 млн на тендері, по якому НАБУ відкрило справу (додано)
18.08.2021   //  

(додано повідомлення компанії «J.B.Plus»)

ДП «НАЕК «Енергоатом» у особі ВП «Атомпроектінжиніринг» 26 липня за результатами тендеру уклало угоду з компанією «J.B.Plus s.r.o.» (Чехія) про поставку обладнання для Хмельницької АЕС на 129,15 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До літа 2022 року на Хмельницьку АЕС поставлять вертикальний трифазний асинхронний електродвигун із короткозамкненим ротором серії KHKM111Y06 виробництва компанії «ELIN Motoren GmbH» (Австрія) для головного циркуляційного насоса ГЦН-195М блоків із реакторами ВВЕР-1000 за 116,24 млн грн. На запчастини до нього піде 12,92 млн грн.

У тендерній документації і договорі не сказано, для якого блоку купують двигун. Про це питала анонімна фірма. Замовник відповів, що для використання на блоках серії В-320. За даними з відкритих джерел, до серії В-320 належать реактори існуючих блоків ХАЕС, а серії реакторів майбутніх блоків ще не визначені. На існуючих блоках зараз стоять старі електродвигуни ВАЗ-215​/109-6АМО5, запчастини до яких теж виготовляються в Росії.

Гарантійний строк зберігання становить два роки, гарантійний строк експлуатації – два роки з моменту введення в експлуатацію, але не більше трьох років з моменту поставки.

Договір передбачає аванс 80% у формі акредитиву і виплату решти 20% після поставки.

Ціна угоди виявилась на 4% нижчою від очікуваної вартості закупівлі у 134,64 млн грн.

Фірму «Lite Power Global Network s.r.o.» (Словаччина) і ТОВ «Завод крупних електричних машин» не допустили до аукціону, бо технічна документація на пропоновані двигуни не була погоджена із самим «Енергоатомом» і ДІЯРУ. Потім «ЗКЕМ» оскаржив відхилення в АМКУ. Але адмінколегія погодилась із замовником, що без повного погодження технічної документації з «Енергоатомом» і ДІЯРУ необхідне було попереднє погодження з ними ж.

Як пише Ілона Заєць для видання «Mind», щоб узгодити технічні документи, «ЗКЕМ» мав знати про закупівлю. Але її внесли у річний план 17 березня, тобто за день до оголошення тендеру 18 березня. На узгодження таких документів йде в середньому півроку. «ЗКЕМ» заявив, що збирався знизити ціну до 90 млн грн., тому вважає ціну закупівлі завищеною.

Джерела «Наших грошей» стверджують, що закупівлю провели з порушенням СОУ НАЕК 042:2017, оскільки на момент оголошення не було заявки на закупівлю від ВП «ХАЕС».

Крім того, підрозділ «Атомпроектінжиніринг» займається капітальним будівництвом. А якщо двигун купили для існуючого блоку ХАЕС, то закупівля відноситься до ремонтів.

Із приводу цих торгів НАБУ 22 квітня відкрило кримінальне провадження.

Єдиним допущеним конкурентом був інший дилер того самого австрійського виробника – київське ТОВ «ІТО», яким зараз володіє та керує Олександр Кириченко з Білої Церкви Київської області. У 1990-их роках його співзасновниками також були Любов Пустова та Олександр Аксiнушкiн. Останньому належить білоцерківське ТОВ «ІТО-Продакшн».

Чеська «J.B.Plus» уперше отримала підряд «Енергоатома», хоча в 2017 році та 2020 році АТ «Укртранснафта» замовило їй трубопровідної арматури на 76,32 млн грн. Компанія належить Володимиру В. Байдужу, керує нею Віталій Володимирович Наймушин. Крім них, до статутного органу входить Владислав Поповський. Ще із тендерної пропозиції відомо, що заступником директора фірми з продажу є Геннадій Олексійович Луцишин.

 

Після публікації цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від компанії «J.B.Plus» наступного змісту:

«Чеська компанія J.B.Plus s.r.o. вже чотири роки є активним учасником процесу модернізації українських АЕС та їхнього переведення на європейське обладнання та європейські стандарти.

Будучи офіційним та ексклюзивним представником австрійського виробника електродвигунів ELIN Motoren GmbH в Україні, компанія J.B.Plus s.r.o. ще у 2018 році успішно провела презентацію австрійського електрообладнання на Південно-Українській АЕС.

Потім, у 2019 році, була презентація на Рівненській АЕС, а також проходили зустрічі з українськими інженерами-атомниками для напрацювання уточненого попереднього проекту електродвигуна. Протягом 2020 року відбувалося погодження проекту з офіційними представниками НАЕК «Енергоатом». Результатом цієї діяльності стала перемога компанії J.B.Plus s.r.o. на тендері та підписання договору на поставку електродвигуна з НАЕК «Енергоатом».

Компанія J.B.Plus s.r.o. та компанія ELIN Motoren GmbH мають готовність і спроможність виконати головну вимогу тендера – монтаж електродвигуна в умовах діючої АЕС. Навіть у Європі далеко не кожен виробник береться і здатен виконати цю вимогу.

У зриві виконання вже підписаного договору між НАК «Енергоатом» та компанію J.B.Plus s.r.o. найбільше зацікавлений інший учасник тендера – ТОВ «Завод крупних енергетичних машин». Ця компанія протягом багатьох років звикла бути безальтернативним постачальником електрообладнання на українські АЕС, але зараз просто не спроможна гідно конкурувати з європейськими стандартами та європейською якістю.

Компанія J.B.Plus s.r.o. та її керівники не мають заборонених українським законодавством зв’язків із Російською Федерацією, а також не взаємодіє та не веде співпрацю із зареєстрованими у РФ фізичними та юридичними особами, органами влади тощо.

Компанія J.B.Plus, s.r.o. готова надати зацікавленим особам документи та інформацію щодо викладених у статті фактів і даних, а також щодо відсутності в неї заборонених законом зв’язків із Російською Федерацією, її органами влади, фізичними та юридичними особами тощо. Для отримання таких документів та інформації прохання звертатися за телефоном: +420606707200 або писати на електронну адресу: office@jbplus.cz»