Забудовник не зміг визнати в суді недостовірними дані поліції стосовно «незаконної забудови» на Подолі, викладені в судовому реєстрі
17.08.2021   //  

Господарський суд м. Києва відмовив ТОВ «Фірма Швидко» і ТОВ «Бренд Стар» у задоволенні позову про захист честі, гідності та ділової репутації, який вони подали проти Головного управління Нацполіції у м. Києві, ДП «Інформаційні судові системи» і Державної судової адміністрації України. Про це свідчить рішення від 22 липня.

Компанії заявили, що поліція поширила недостовірну інформацію про те, що вони незаконно будують житловий комплекс за адресою: м. Київ, вул. Кирилівська, 37, 37-А шляхом викладення недостовірної інформації у клопотаннях, поданих на розгляд слідчого судді, у рамках досудового розслідування кримінального провадження № 12019100000000138 від 13.02.2019.

Так, фірми вимагали визнати недостовірною та такою, що порушує права на недоторканість ділової репутації, таку інформацію, викладену у клопотаннях слідчих:

«…будівництво організовано всупереч генеральному плану м. Києва та вимогам земельного законодавства»;

«…з Міністерством культури України не погоджувались та не надавались історико-містобудівні обґрунтування, проекти будівництва, реконструкцій, дозволи на виконання земельних робіт за вказаними адресами»;

«посадові особи «ТОВ «Фірма «Швидко» та ТОВ «Бренд Стар» незаконно забудовують земельну ділянку»; «розпочато роботи та ведеться будівництво без належних дозвільних документів в …м. Київ вул. Кирилівська 37, 37 А…».

Також фірми просили суд зобов’язати «Інформаційні судові системи» знеособити інформацію, яка будь-яким чином дозволяє ідентифікувати ТОВ «Фірма Швидко» та ТОВ «Бренд Стар» в судових ухвалах.

Дослідивши матеріали справи, суд відмовив у задоволенні позову. Він дійшов висновку, що забудовники не довели, а суд не встановив наявність у клопотаннях Нацполіції інформації, яка в розумінні законодавства України є недостовірною (неправдивою), що шкодить діловій репутації позивачів, а також факту вчинення дій відповідачами щодо розповсюдження недостовірної (неправдивої) інформації щодо компаній.

Так, суд зазначив, що поліція здійснює досудове розслідування, і слідчі не порушили принципи презумпції невинуватості, положення кримінального процесуального закону, оскільки не стверджували про винуватість компаній «Фірма Швидко» і «Бренд Стар» та не поширювали інформацію, яка є інформацією з обмеженим доступом і є охоронюваною законом таємницею досудового розслідування.

Розміщення на офіційному сайті судової влади інформації про кримінальні провадження здійснено відповідно до закону і також не є поширенням недостовірної інформації, додав суд.

Суд відзначив, що позивачі необґрунтовано посилаються на те, що інформація є недостовірною, оскільки наявність чи відсутність складу злочину встановлюється остаточним рішенням прийнятим у кримінальному провадженні. Відтак, оскільки остаточне рішення у кримінальному провадженні не прийнято, відсутні підстави для визнання інформації недостовірною і відтак, відсутні підстави для спростування недостовірної інформації.

Щодо вимоги про знеособлення інформації щодо позивачів у Єдиному державному реєстрі судових рішень, суд зазначив, що дані, які забудовники вимагають знеособити, не є такими, що підпадають під дію ст. 4 і 7 закону «Про доступ до судових рішень», а тому відсутні правові підстави для задоволення відповідної вимоги.

Нагадаємо, на ділянці площею 0,5 га по вул. Кирилівській, 37, 37-А будується ЖК «044».

У вересні 2019 року на підставі звернення депутата Київради Департамент ДАБІ у м. Києві провів позапланову перевірку на об’єкті, і встановив низку порушень. Зокрема, про те, що ділянка за цільовим і функціональним призначенням не передбачена для будівництва громадсько-житлового комплексу, площа озеленення не відповідає нормативним вимогам і т.д.

За результатами проведеної перевірки ДАБІ видала обов’язкові до виконання приписи: зупинити виконання будівельних робіт і усунути порушення. Вважаючи ці приписи незаконними, забудовники у жовтні 2019-го звернулися до суду з вимогою визнати їх протиправними і скасувати. Втім, у квіті цього року суд відмовив. Забудовники оскаржили це рішення в апеляції, розгляд триває.

Власниками ТОВ є «Фірма Швидко» Ігор Пецюх (59,5%) і кіпрська компанія «Валенбург Холдінгс Лімітед» (40,5%), власником якої вказується Сергій Кубракс, що зареєстрований в Ірландії. Керівником «Фірма Швидко» є Сергій Сінченко. «Валенбург Холдінгс Лімітед» також є співвласником АТ «НВП «Смілянський електромеханічний завод», ТОВ «Червоногранітний кар’єр», АТ «ЗНВКІФ «Аргест».

Власником ТОВ «Бренд Стар» є шотландська компанія «Ел Демі Девелопмент Партнерз ЛП» (El Demi Development Partners LP). Керівник фірми – Олег Кузьмінський. «Ел Демі Девелопмент Партнерз ЛП» також є власником ТОВ «Київська девелоперська група», ТОВ «Бурдж Кепітал», ТОВ «Вертикаль Глас».