Що накопали державні аудитори на розкрадання Фонду COVID-19 в Укравтодорі
17.08.2021   //  

«Ліга антитрасту» отримала від регіональних офісів Державної аудиторської служби дані щодо результатів перевірок, проведених територіальними органами ДАСУ, щодо закупівель обласних служб автомобільних доріг, у яких було заплановано використання коштів з Фонду COVID-19.

Порушення знайшли всі офіси, а Південний та Західний офіси ДАСУ передали акти в правоохоронні органи. У абсолютній більшості випадків порушення були знайдені по підрядам, які розігрували між собою та виконували члени Національної асоціації дорожників України.

Загальна інформація щодо використання коштів на заходи по боротьбі з COVID-19 Державним агентством автомобільних доріг України

За інформацією Державної аудиторської служби України (далі – ДАСУ), фінансування заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та на боротьбу з її наслідками, (далі – заходи по COVID-19) в 2020 році проводилось з наступних джерел:

І – фонд боротьби з COVID-19 – 80 913,8 млн грн (у тому числі за загальним фондом – 72 013,8 млн грн, за спеціальним фондом – 8 900,0 млн грн. Станом на 31.12.2020 було розподілено 96,9%, використано 84,8 % від розподілених коштів)

ІІ – кошти державного бюджету, виділені Національній службі здоров’я України – 20,4 млрд грн;

ІІІ – кошти місцевих бюджетів;

IV – інші кошти (держбюджет за бюджетними програмами на утримання, кошти спецфонду бюджетних установ, кошти державних та комунальних підприємств, благодійна та гуманітарна допомога, тощо).

Станом на травень 2021 року, ДАСУ на виконання Меморандуму про економічну та фінансову політику, а також розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. № 1117-р «Деякі питання здійснення державного фінансового контролю» провела заходи державного фінансового контролю з використання розпорядниками коштів державного бюджету, виділених з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – Фонд боротьби з COVID-19).

Зокрема, проведено 962 заходи державного фінансового контролю щодо 12 головних розпорядників бюджетних коштів, під час яких перевірялося питання використання ними коштів Фонду боротьби з COVID-19 (4 державних фінансових аудити, 280 ревізій, 457 перевірок закупівель та 221 моніторинг процедур закупівель).

Під час проведення усіх зазначених заходів державного фінансового контролю ДАСУ та її міжрегіональні територіальні органи досліджували питання, визначені для виконання ДАСУ Міжнародним валютним фондом (далі – МВФ) у Меморандумі про економічну та фінансову політику (далі – Меморандум).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.07.2020 № 539 «Про виділення коштів для здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» (далі – постанова КМУ № 539), Державному агентству автомобільних доріг України (далі – Укравтодор) за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» на безповоротній основі (видатки розвитку) виділено 26 183,00 млн. грн із Фонду боротьби з COVID-19, що складає 33,5% від загальної суми виділених коштів (78 427,7 млн. грн).

У порівнянні – МОЗ України виділено 21 845,3 млн. грн, що складає 28 % від загальної суми розподілених коштів 78 427,7 млн. грн.

На офіційному сайті ДАСУ розміщена інформація щодо використання коштів з Фонду боротьби з COVID-19 головними розпорядниками коштів https://dasu.gov.ua/ua/plugins/userPages/1055 та зазначено, що ревізія фінансово-господарської діяльності Укравтодору та його служб в областях (КПКВК 3111020) заплановано здійснити Держаудитслужбою на початок лютого 2021 року.

За інформацією, отриманою ГО «Рада захисту конкуренції та споживачів» від Держаудитслужби (лист від 31.05.2021 № 000600-16/6670-2021), «межрегіональні територіальні органи Держаудитстлужби протягом березня – травня поточного року провели відповідні перевірки закупівель обласних служб автомобільних доріг, зокрема з питань використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» та рекомендувала звертатись безпосередньо до міжрегіональних територіальних органів Держаудитслужби щодо отримання відомостей про результати зазначених перевірок, які є належними розпорядниками такої інформації.

В зв’язку із цим, ГО «Рада захисту конкуренції та споживачів» звернулась і отримала інформацію від Північного, Північно-східного, Східного, Західного та Південного офісів ДАСУ щодо результатів всіх проведених міжрегіональними територіальними органами ДАСУ перевірок закупівель обласних служб автомобільних доріг, зокрема, з питань використання коштів з Фонду COVID-19.

Джерела фінансування робіт з будівництва, ремонту тощо автомобільних доріг загального користування державного значення – загальний та спеціальний фонд державного бюджету.

Фінансування відбувалось на підставі відповідних постанов та розпоряджень КМУ:

  • постанова КМУ від 10.05.2018 № 365 «Деякі питання використання у 2018 році коштів загального фонду державного бюджету, передбачених Державному агентству автомобільних доріг»;
  • розпорядження КМУ від 06.02.2019 № 130-р «Про затвердження переліку об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення у 2019 році та обсягів бюджетних коштів для їх фінансування за рахунок спеціального фонду державного бюджету за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення»«;
  • постанова КМУ від 29.01.2020 № 36 «Деякі питання дорожнього господарства» (спецфонд);
  • постанова КМУ від 01.04.2020 № 254 «Про затвердження Умов залучення кредитних коштів та надання державних гарантій у 2020 році для забезпечення виконання боргових зобов’язань за запозиченнями Державного агентства автомобільних доріг і переліків об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення та обсягів бюджетних коштів для їх фінансування за рахунок запозичень, залучених під державні гарантії»;
  • постанова КМУ від 01.07.2020 № 539 «Про виділення коштів для здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» (Фонд боротьби з COVID-19).

 

Учасники тендеру – ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» і ТОВ «Автомагістраль-Південь». Підряд вартістю 975,85 млн грн отримав «Онур». З ковідного фонду призначалось 98 млн грн.

«Усі матеріально-технічні ресурси (матеріали, оренда будівельної техніки, вантажні перевезення) закуплено в представництва Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет ве Сенаї Анонім Ширкеті на суму 120 077,3 тис.грн. Представництво не надало документи для зустрічно звірки витрачених коштів та відмовилось від проведення будь якої перевірки. Тобто, закупівля всіх матеріально технічних ресурсів здійснювалась через повязану з ТОВ «Онур» компанію. Але перевірити чи обгрунтована саме така закупка ДАСУ не вдалося. Акт перевірки від 12.04.2021 № 1306-24/7. Про факт непроведення зустрічної звірки повідомлено правоохоронний орган», – повідомив Західний офіс ДАСУ.

Учасники тендеру: ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Росдорстрой», ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада». Підряд вартістю 398 999 998 грн отримала «Автомагістраль-Південь». З ковідного фонду призначалось 236 147 966 грн, за рахунок кредитних коштів 47 577 450 грн.

Учасники тендеру ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада». Не допустили ТОВ «Миколаївбудцентр». Підряд вартістю 1,85 млрд грн отримала «Автомагістраль-Південь». З ковідфонду передбачено 735 540 392 грн., за рахунок кредитних коштів 505 308 650 грн, за рахунок коштів спецфонду держбюджету – 205 585 585 грн.

Виявлені порушення щодо відповідності асфальтобетонного покриття діючим нормативним вимогам. Зокрема асфальтобетонні керни не відповідають за фізико-механічними показниками (водогасичення кернів % та залишкова пористість,%).

ТОВ «Автомагістраль-Південь»  надало заперечення до акту перевірки  по всім фактам виявлених порушень невідповідності. ДАСУ заперечення щодо розміру показника  водонасичення не прийнято. Підстави наступні.

«Відповідно до ДСТУ  Б В.2.7-127:2015 «Суміши асфальтобетонні і асфальтобетон щебенево-мастикові. Технічні умови» будівництво автомобільної дороги Н-31 Дніпро-Петриківка-Царичанка-Кобеляки-Решетіловка від с. Лобойківка до межі Дніпропетровської області відноситься до районування території України А-6 за кліматичними умовами рооботи роботи асфальтобетонних покриттів та мати показник не більше 3,5% за об’ємом. А поточний ремонт дороги М-04 Знам’янка – Луганск – Ізварине відноситься до районування А-5, показник не більше 4% за об’ємом. ТОВ «Автомагістраль-Південь» застосовувало однаковий показник водонасичення для обох доріг», – повідомив Східний офіс ДАСУ.

Учасники тендеру – «Автомагістраль-Південь», «Онур конструкціон інтернешнл», «Ростдорстрой». Підряд вартістю 1,69 млрд грн отримала «Автомагістраль-Південь», до договору було укладено 19 додаткових угод. З ковідного фонду передбачено 443 856 125 грн.

«Завищена вартість виконаних робіт з поточного ремонту (внесено у звітність дані щодо роботи будівельних машин, які не підтверджуються) – завдано матеріальної  шкоди (збитків) Державному бюджету на загальну суму 113 195,98 грн. Порушення допущено з боку САД у Харківській області (заступника начальника з розвитку доріг). Підписані акти в які внесено недостовірні дані щодо використання будівельних машин та механізмів», – повідомили у Північного-східному офісі ДАСУ.

Учасники тендеру – «Автомагістраль-Південь», «Онур конструкціон інтернешнл», «Ростдорстрой». Підряд вартістю 0,49 млрд грн отримала «Автомагістраль-Південь». З ковідного фонду передбачено 146 961 781 грн., за  рахунок запозичень коштів держбюджету за постановою № 254 від 01.04.2020 – 232 581 610 грн.

«Вартість виконаних підрядних робіт завищена на загальну суму  70 744 грн в результаті невірного  застосування  елементних кошторисних норм. Завищення обсягів робіт по поточному ремонту на суму 23 564 грн. Всього збитків на державі на суму 94 309 грн. «Автомагістраль-Південь»   відшкодувала цю суму в державний бюджет», – повідомили у Північного-східному офісі ДАСУ.

Сім учасників тендеру, підряд вартістю 80 592 474 грн отримало ПрАТ «Броварське шляхо-будівельне управління № 50». За рахунок ковідфонду 60 000 000 грн.

«Втрати від незаліку вартості зворотних матеріалів  склала – 98,994 тис.грн. Загальна сума виявлених завищень 105,880 тис.грн. утворилась за рахунок включення до складу ремонтних робіт додаткових робіт щодо очищення водопропускних споруд, що передбачається окремим кошторисом. Заперечення САД не прийнято. Оскільки САД переклало на підряденика власні функції і обов’язки та фінансувало ці витрати з держбюджету», – повідомили у Північному офісі ДАСУ.

Підряд вартістю 282,54 млн грн отримало ТОВ «Евродор», єдиним конкурентом був «Ростдорстрой». За рахунок ковідного фонду 169,32 млн грн.

Підряд вартістю 252,37 млн грн отримав «Ростдорстрой», єдиним кокнурентом була «Автомагістраль-Південь». За рахунок ковідфонду – 169,22 млн грн.

Південний офіс ДАСУ актом перевірки № 06-13/14 від 09.04.2021 встановив порушення по обом випадкам. Матеріали акту перевірки передані до ГУ Нацполіції в Одеській області. Малинівською окружною прокуратурою м. Одеси внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42021163020000030  за ознаками кримінального проавопорушення , передбаченого ч.2 ст.191 Кримінального кодексу України (таття 191. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). У Судовому реєстрі наразі відсутні згадки про це кримінальне провадження.

«Ліга антитрасту»